Ivica i Marica: Razlika između izmjena

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodana 2.983 bajta ,  prije 9 godina
preuzeto sa sr.wiki
m (Delete - nonsense, test / disparates, ensayo)
(preuzeto sa sr.wiki)
[[Datoteka:Hansel-and-gretel-rackham.jpg|desno|mini|250p|Ivica i Marica, slika Arthura Rackhama, iz 1909.]]
{{delete|Nonsense, test / disparates, ensayo}}
 
Prelepa prica!Super♥♥♥
'''''Ivica i Marica''''' ({{jez-nem|Hänsel und Gretel}}) je [[Nemačka|nemačka]] narodna [[bajka]] koju su adaptirala [[Braća Grim]].
 
== Priča ==
 
{{Otkrivanje radnje}}
 
Ivica i Marica su bili deca siromašnog stolara. Bojeći se gladi, njihova maćeha nagovori njihovog oca, stolara, da se reše dece na taj način što će ih odvesti u šumu i tamo ostaviti. Ivica i Marica su nekako saznali za taj plan te se dogovore da bacaju bele kamenčiće na putu i tako nađu nazad put do kuće. Tako i bi, te se njih dvoje vratiše kući ali stolar reši da ih po drugi put ostavi u [[Šuma|šumi]], te njih dvoje ne imavši vremena da sakupe kamenčiće, poneše sa sobom mrvice hleba kako bi obeležili put. Nažalost gladne životinje šume pojedoše mrvice i Ivica i Marica ostadoše u šumi izgubljeni.
 
Tako lutajući u šumi, odjednom naiđoše na kuću napravljenu od hleba (u kasnijim verzijama materijal varira, od čokolade pa do marcipana), sa šećernim prozorima, i onako izgladneli počeše da jedu kuću. Utom izađe iz kuće stara žena i pozva ih da uđu, rekavši im da će da napravi pravu gozbu za njih. Međutim to beše stara i zla veštica koja je napravila kuću od [[Čokolada|čokolade]] da bi namamila decu, uhvatila ih i pojela. [[Veštica]] dakle, zatvori Ivicu kako bi ga utovila i potom spremila ručak od njega, a Maricu pretvori u služavku. Ivicu je terala da jede do iznemoglosti, a Marica je morala da čisti i sprema po ceo dan. Kad je veštica odlučila da je Ivica dovoljno debeo kako bi od njega bio jedan lep ručak, založi rernu u kojoj je nameravala da ga ispeče. Nedugo zatim, reče Marici da se popne u rernu i da vidi da li je spremna za pečenje, međutim, Marica reče da ne može da dohvati rernu, te na prevaru dovede vešticu i natera je da ona uđe u rernu. Kad je veštica bila cela u rerni, Marica hitro zatvori vratašca i zabravi ih, kako veštica ne bi mogla da izađe, oslobodi brata te zajedno pobegoše iz veštičine kuće, a veštica osta goreti u rerni.
 
== Analiza ==
 
Priča Braće Grim je trebalo da bude bajka za ljude srednje klase sredinom [[19. vek]]a, međutim, takođe govori i o teškom životu i [[glad]]i kroz koju je prolazilo mnogo ljudi u 19. veku. Zbog konstantne gladi koja je tada vladala, uopšte nije bilo neuobičajno da [[roditelj]]i napuste svoju decu i to najčešće u [[šuma]]ma gde bi deca ili umrla od gladi ili bi ih rastrgle divlje [[zver]]i.
 
U prvom izdanju Grimovih kolekcija priča, nije postojala [[maćeha]]; majka je lično ubedila oca da ostave decu u šumi. To se promenilo kao i u bajci: ''[[Snežana i sedam patuljaka]]'', kako bi deci bile prijatnije za čitanje.
 
== Eksterni linkovi ==
{{Commonscat|Hansel and Gretel}}
 
* [http://ibiblio.org/gutenberg/etext01/grimm10.txt Priča u elektronskom formatu na projektu Gutenberg]
* [http://www.surlalunefairytales.com/hanselgretel/index.html Sve vezano za Ivicu i Maricu]
 
[[Kategorija:Bajke]]

Navigacijski meni