Velika koalicija – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinos)
m Robot: Adding zh:大聯合政府
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 18 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q2184704 (translate me)
Red 15: Red 15:


[[Category: Politika]]
[[Category: Politika]]

[[da:Stor koalition]]
[[de:Große Koalition]]
[[en:Grand coalition]]
[[fi:Suuri koalitio]]
[[fr:Grande coalition (Allemagne)]]
[[he:ממשלת אחדות לאומית]]
[[it:Grande coalizione]]
[[ja:大連立]]
[[ko:대연정]]
[[nds:Groot Koalitschoon]]
[[nl:Grote coalitie]]
[[no:Storkoalisjon]]
[[pl:Wielka Koalicja]]
[[ru:Большая коалиция]]
[[simple:Grand coalition]]
[[sr:Велика коалиција]]
[[sv:Stor koalition]]
[[zh:大聯合政府]]

Verzija na datum 9 mart 2013 u 13:47

Velika koalicija je naziv koji se u državama s parlamentarnim sistemom vladavine koristi za koalicije sačinjene od predstavnike dvije ili višu najjačih političkih stranaka koje su ideološki suprotstavljene i/ili predstavljaju tradicionalne izborne suparnike.

Takve koalicije se najčešće stvaraju u izvanrednim okolnostima kao što su rat ili teška ekonomska kriza, kada potrebno ostvariti nacionalno jedinstvo ili postići konsenzus o nekim teškim i nepopularnim mjerama. Klasičan primjer predstavlja Velika Britanija, koja je imala vlade velike koalicije za vrijeme prvog svjetskog rata, velike ekonomske krize i drugog svjetskog rata.

Velike koalicije se ponekad stvaraju i iz pragmatičnih razloga, odnosno u situacijama kada je rezultat parlamentarnih izbora takav da nijedna od dvije vodeće stranke ne može sastaviti sigurnu parlamentarnu većinu. Stvaranje velike koalicije se u takvim situacijama smatra pogodnijim rješenjem od raspisivanja novih izbora, odnosno formiranja nestabilne i nelegitimne manjinske vlade.

Takve velike koalicije su postale prilično česte u Evropi nakon drugog svjetskog rata, odnosno nakon završetka hladnog rata i okretanja mnogih socijalističkih i socijaldemokratskih stranaka prema centru, čime su se počele brisati ideološke razlike između i njih i demokršćanskih stranaka koje su im bile glavni suparnici.

S druge strane, velike koalicije se mogu ustanoviti i kao svojevrsni sanitarni kordon, odnosno u svrhu marginalizacije i isključivanaj iz vlasti stranaka ekstremne ljevice i desnice koje se smatraju neprihvatljivima u modernoj demokraciji.

V. također