Beatrix Potter – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.3) (robot Dodaje: jv:Beatrix Potter
m r2.7.2) (robot Dodaje: tr:Beatrix Potter
Red 101: Red 101:
[[simple:Beatrix Potter]]
[[simple:Beatrix Potter]]
[[sv:Beatrix Potter]]
[[sv:Beatrix Potter]]
[[tr:Beatrix Potter]]
[[uk:Беатріс Поттер]]
[[uk:Беатріс Поттер]]
[[zh:碧雅翠絲·波特]]
[[zh:碧雅翠絲·波特]]

Verzija na datum 18 februar 2013 u 19:59

Beatrix Potter
Biografske informacije
Rođenje28. jul 1866.
Kensington, London
Smrt22. 12. 1943. (dob: 77)
Near Sawrey
Obrazovanje
Zanimanjespisateljica za djecu, ilustrator
Opus
Književne vrstedječja književnost
Znamenita djela

Helen Beatrix Potter (28. jul 1866 – 22. decembar 1943) bila je engleska spisateljica, ilustratorica, mikologistkinja i konzervacionistkinja najpoznatija po popularnim knjigama za djecu čiji su likovi bile životinje kao Peter Rabbit.

Rođena u porodici više klase, Potter je odgojena od strane guvernante i izolirana od druge djece. Umjesto toga je imala brojne kućne ljubimce, a kroz često provođenje praznika u Škotskoj i Lake Districtu, razvila je ljubav prema krajoliku, flori i fauni, a koju je kasnije promatrala i slikala. Roditelji su joj kao mladoj djevojci priječili bavljenje intelektualnim zanimanjima, ali ju je njeno proučavanje i slikanje gljiva kasnije učinilo poznatim imenom u svijetu mikologije. U tridesetim godinama života Potter je objavila izuzetno uspješnu knjigu za djecu pod naslovom The Tale of Peter Rabbit, te se tajno zaručila za svog izdavača Normana Warnea, izazvavši svađu s roditeljima, kojima se nije sviđao zetov društveni status. Warne je, međutim, umro prije vjenčanja.

Potter je s vremenom objavila 23 knjige za djecu te, postavši financijski nezavisna od roditelja, kupila farmu u Lake Districtu te je s vremenom proširila. U četrdesetim godinama života se udala za lokalnog advokata Williama Heelisa. Počela se baviti uzgajanjem ovaca, istovremeno pišući i ilustrirajući knjige za djecu. Umrla je godine 1943, a sve vlasništvo ostavila mužu koji je, nakon svoje smrti 1945, to ostavio Nacionalnoj zadužbini kako bi se očuvala ljepota Lake Districta.

Potterine knjige se dan-danas prodaju širom svijeta na mnogim jezicima, a adaptirane su kao balet, animirani i igrani filmovi.

Djelomična bibliografija

Fiktivni portreti

Život Beatrix Potter je 2006. bio predmetom biografskog filma pod nazivom Miss Potter, gdje je naslovnu ulogu tumačila Renee Zellweger.

Eksterni linkovi