Vjerski fundamentalizam – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 53: Red 53:
[[tr:Fundamentalizm]]
[[tr:Fundamentalizm]]
[[ur:بنیاد پرستی]]
[[ur:بنیاد پرستی]]
[[yi:פאנדאמענטעליסט]]
[[zh:基本教义派]]
[[zh:基本教义派]]
[[zh-min-nan:Goân-lí-chú-gī]]
[[zh-min-nan:Goân-lí-chú-gī]]

Verzija na datum 8 juni 2007 u 06:27

Vjerski fundamentalizam je naziv za različite političke ideologije i pokrete koji nastoje cjelokupni društveni život uskladiti s dosljednim tumačenjem određene vjerske doktrine.

Iako su mnogi pokreti kroz historiju imali vjersku komponentu te bi se mogli definirati kao vjerski fundamentalizam, on predstavlja relativno nov fenomen koji je uočen tek u posljednjoj četvrtini 20. vijeka.

Najčešće se vezuje uz islam u zemljama Bliskog istoka, te u nešto manjoj mjeri protestantizam u SAD, iako bi se pojedine pojave u hinduističkoj Indiji, judaističkom Izraelu pa i katoličkim odnosno pravoslavnim dijelovima Evrope i svijeta mogli okarakterizirati kao vjerski fundamentalizam.

Vjerski fundamentalizam se često manifestira kroz potpuno ili djelomično odbacivanje modernih ideja, bilo da je u pitanju vjerska tolerancija, sekularizam, odnosno različita dostignuća nauke ili tehnologije koja iz različitih razloga nisu u skladu s određenom vjerskom doktrinom.

Mnogi vjerski fundamentalizam smatraju kao reakciju na cijeli niz društvenih i ekonomskih problema koje primjena modernističkih ideologija kao što su liberalizam i socijalizam nisu bili u stanju riješiti. U nekim slučajevima vjerski fundamentalizam često ide ruku pod ruku s nacionalizmom, fašizmom i rasizmom te, u nešto manjoj mjeri, s konzervativizmom.