Portal:LGBT/intro

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Zakonski položaj LGBT osoba u svetu

LGBT (takođe, GLBT i varijacije sa dodatnim inicijalima) je akronim koji se koristi da bi se kolektivno označile lezbejke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe.

Dok se LGBT koristi kao skraćenica za različite LGBT demografske grupe, same LGBT osobe se identifikuju ili kao lezbejke, gejevi, biseksualne, tranrodne osobe. Pored toga, postoje i drugi nazivi koje LGBT osobe mogu da koriste za izražavanje svog identiteta, naročito ako pripadaju nekoj od subkultura LGBT zajednice. U zadnje vrijeme često se koristi oblik LGBT+ (koji proširuje spektar na dodatne identifikacije), LGBTI+ (koji ističe i intersex osobe), LGBTIQ+ (koji tomu dodaje i queer identificirajuće osobe) i LGBTIAQ+ (koji dodaje aseksualne osobe).

LGBT osobe čine znatan deo svetskog stanovništva i LGBT zajednica ima bogatu praksu, istoriju i iskustvo koje se ogleda kroz razna polja društvenog postojanja i delovanja. Angažujući se u umetnosti, politici, sportu, privredi itd., LGBT osobe doprinose i utiču na stvaranje i oblikovanje celokupne svetske kulture. S druge strane, društveni i zakonski položaj LGBT osoba se uveliko razlikuje od države do države i kreće se od potpunog prihvatanja i izjednačavanja prava do jake društvene osude i progona, pa čak i smrtne kazne.

LGBT portal ima za cilj da omogući lakši pristup i uvid u širok spektar tema koje su vezane za LGBT osobe, njihov položaj, prakse i uticaj u raznim domenima svetske kulture od antičkih vremena do naših dana.