Popis kraljeva Dalriade

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Popis kraljeva Dál Riate)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ovo je popis kraljeva Dalriade, kraljevstva nepoznatog porijekla koje je postojalo na području današnje Škotske i Irske. Većina kraljeva Dál Riate, zajedno s kasnijim vladarima Albe i Škotske, je navodilo kako potiče od Fergus Mór mac Eirca, pa je čak i James VI od Škotske u 16. vijeku sebe nazivao "sretnim monarhom koji potiče od rase Fergusa".

Kraljevi prije bitke kod Mag Ratha[uredi - уреди | uredi izvor]

Vladavina Vladar Ime Porodica Napomene
Nepoznato Loarn Loarn mac Eirc navodno sin Erca Istoimeni osnivač Cenél Loairna je tvrdio da je potomak; tvrdnja sumnjiva
Nepoznato Fergus Mór Fergus Mór mac Eirc
Mac Nisse Mór
Sin Ercov Mac Nisse Mór je malo vjerojatan; Anali Tigernacha spominju kako je umro cca. 501
Nepoznato Domangart Réti Domangart Réti
Domangart mac Ferguso
Domangart Mac Nissi
Sin Fergus Móra Anali Innisfallena spominjnu smrt Domangarta od Cenn Tírea cca. 507; patronimski Mac Nissi je vjerojatno tekstualna greška
umro cca. 540 Comgall Comgall mac Domangairt Sin Domangartov Govori se da je vladao 35 godina; mnogo osmrtnica u Analima Ulstera; istoimeni predak Cenél Comgailla
umro cca. 560 Gabrán Gabrán mac Domangairt Sin Domangartov Njegova smrt je možda povezana sa Brideiom, sinom Maelchonovim; dvostruke osmrtnice u Analima Ulstera; istoimeni predak Cenél nGabráina
umro cca. 574 Conall Conall mac Comgaill Cenél Comgaill; sin Comgallov Govori sae da je dao Ionu Svetom Kolumbanu; prvi kralj čiji je spomen u Analima Ulstera veći od obične osmrtnice
umro cca. 606 Áedán Áedán mac Gabráin Cenél nGabráin; sin Gabránov poznat po Adomnanovom Životu Svetog Kolumbana i mnogim zapisima u Analima
umro cca. 629 (iza Connad Cerra) Eochaid Buide Eochaid Buide
Eochaid mac Áedáin
Cenél nGabráin; sin Áedánov poznat po Adomnanovom Životu Svetog Kolumbana
umro cca. 629 (prije Eochaida Buidea) Connad Cerr Connad mac Conaill Cenél Comgaill; sin Conallov Su-vladar sa Eochaidom Buideom prije koga je umro; poražen i ubijen u bitci kod Fid Eóina od strane Congal Cáecha, kralja Ulaida
umro cca. 642 Domnall Brecc Domnall Brecc
Domnall mac Echdach
Cenél nGabráin; sin Eochaida Buidea poražen i ubijen u bitci kod Strathcarrona od strane Eugeina map Belija, kralja Alt Cluta
nepoznato Ferchar Ferchar mac Connaid Cenél Comgaill; sin Connad Cerra Njegova osmrtnica u Analima Ulstera za godinu 694. se doima pogrešnom; prema Duan Albanachau bio je kralj iza svog oca, vjerojatno zajedno sa Domnallom Breccom

Kraljevi od Mag Ratha do 741[uredi - уреди | uredi izvor]

Vladavina Vladar Ime Porodica Napomene
umro cca. 654 Dúnchad Dúnchad mac Conaing
Dúnchad mac Dúbain
Cenél nGabráin; vjerojatno sin Conainga, sina Áedánovog pretpostavljeni nasljednici Dúnchada se često pojavljuju u Analima
umro cca. 660 Conall Crandomna Conall Crandomna
Conall Crannamna
Conall mac Echdach
Cenél nGabráin; sin Eochaida Buidea
umro cca. 660 ? Domangart Domangart mac Domnaill Cenél nGabráin; sin Domnalla Brecca
umro cca. 689 Máel Dúin Máel Dúin mac Conaill Cenél nGabráin; sin Conalla
umro c. 696 Domnall Donn Domnall Donn
Domnall mac Conaill
Cenél nGabráin; sin Conallov
umro cca. 697 Ferchar Fota Ferchar Visoki
Ferchar mac Feredaig
Cenél Loairn ; potomak u sedmoj generaciji Loarna Poglavica Cenél Loairna i, zakratko, kralj Dál Riate
nepoznato Eochaid Eochaid mac Domangairt Cenél nGabráin; sin Domangartov ne spominje se u Analima i ispušten u kasnijim rodoslovima, ali uključen u Duan Albanach
svrgnut cca. 698 Ainbcellach Ainbcellach mac Ferchair Cenél Loairn; sin Ferchar Fote poginuo 718. u bitci protiv vlastitog brata Selbacha
umro 700. Fiannamail Fiannamail ua Dúnchado
Fiannamail mac h-ua Dúnchado
Cenél nGabráin ?; možda unuk ili praunuk ranijeg Dúnchada, sina Conaingovog Nije jasno da li se Fiannamail može smatrati kraljem Dál Riate, ili Dál nAraidija; njegovi mogući sinovi Indrechtach i Conall su poginuli u borbi 741.
umro 707. Béc Béc ua Dúnchado Cenél nGabráin ?; vjerojatno unuk ili nećak ranijeg Dúnchada, sina Conaingovog izgledni poglavica Cenél nGabráina
umro 721. Dúnchad Dúnchad Bec Cenél nGabráin; nepoznat, ali moguće srodstvo sa Fiannamailom, Bécom i ranijem Dúnchadom mac Conaingom poglavica Kintyrea, što će reći Cenél nGabráina, od prije 719. do 721.
abdicirao 723. Selbach Selbach mac Ferchair Cenél Loairn; sin Ferchara Fote abdicirao u korist sina Dúngala i posvetio se vjeri, umro 730.
Deposed as king of Dál Riata 726 Dúngal Dúngal mac Selbaig Cenél Loairn; sin Selbachov vjerojatno ostao poglavica Cenél Loairna do svrgavanja 733.
726–733 Eochaid Eochaid Angbad
Eochaid mac Echdach
Cenel nGabráin; sin Eochaidov povratak loze Cenel nGabráina
733–736 Muiredach Muiredach mac Ainbcellaig Cenél Loairn; sin Ainbcellachov poglavica Cenél Loairna; moguće da je Muiredach bio i kralj Dál Riate
Unknown Alpín Alpín mac Echdach nepoznato pojavljuje se u Duan Albanachu; moguće neopravdani unos
nepoznato Eógan Eógan mac Muiredaig Cenél Loairn; sin Muiredachov spominje se u nekim škotskim kronikama; ne navodi se kao kralj u Duan Albanachu; moguće da je bio poglavica Cenél Loairna
umro 741. Indrechtach Indrechtach mac Fiannamail Cenel nGabráin ?; vjerojatno sin ranijeg Fiannamaila nejasna identifikacija, poginuo u bitci kod Forborosa, vjerojatno od Pikta pod Óengusom mac Fergusom; to je, možda bio kralj Dál nAraidija, ali bi onda patronim bio mac Lethlobair

Kraljevi od 740-ih nadalje[uredi - уреди | uredi izvor]

Vladavina Vladar Ime Porodica Napomene
cca. 736–750 ili kasnije Nepoznati kraljevi Dál Riata je bila pod vlašću Pikta od oko 736. do najranije 750. a možda i kasnije; u ovom periodu nije poznat nijedan kralj, ali se čini vjerojatnim da su Pikti vladali Dál Riatom preko vazalnih kraljeva
prije 768–778 Áed Find Áed mac Echdach Cenel nGabráin; vjerojatno sin Eochaida, sina Eochaidovog Kasnije genealogije su Áed Finda učinile sinom Domangarta sina Domnall Breccovom, što je kronološki malo vjerojatno, ostale spominju jednog Eochaida umjesto dvojice
778–781 Fergus Fergus mac Echdach Cenel nGabráin; brat Áed Finda
nepoznato Eochaid Eochaid mac Áeda Find Cenel nGabráin; sin Áed Findov Ne spominje se u Duan Albanachu ili Analima; poznat iz kasnijih rodoslova; vjerojatno pogrešni unos za Eochaid mac Echdacha
umro 792. Donncoirce nijedan poznat nepoznato Osmrtnica u Analima Ulstera; nije uključen u Duan Albanachu i kasnijim genealogijama
nepoznato Caustantín Caustantín mac Fergusa nije poznato sa sigurnošću, možda potomak prvog Óengus mac Ferguse kralj Pikta cca. 792–820; navodi se u Duan Albanachu, ali se općenito ne smatra kraljem Dál Riate
cca. 792–805 Nepoznati kraljevi Nijedan kralj nije poznat u ovom periodu
c. 805–807 Conall Conall mac Taidg nepoznato Smrt se spominje u bitci kod Kintyrea, pretpostavlja se da je prvi od Conalla naveden u Duan Albanachu; približna vladavina
c. 807–811 Conall Conall mac Áedáin Unknown Ubio Conalla mac Taidga, "drugog Conalla", vladao četiri godine po Duan Albanachu; vladavina približna
c. 811–835 Domnall Domnall mac Caustantín sin Caustantín mac Ferguse Kralj po imenu Domnall vladao dvadeset četiri godine po Duan Albanachu; vladavina približna
nepoznato Óengus Óengus mac Fergusa brat Caustantínov kralj Pikta cca. 820–834; navodi se u Duan Albanachu, ali se općenito smatra da nije bio kralj Dál Riate
nepoznato Eóganán Eóganán mac Óengusa sin Óengusa kralj Pikta cca. 837–839; navodi se u Duan Albanachu, ali se općenito smatra da nije bio kralj Dál Riate
c. 835–839 Áed Áed mac Boanta nepoznato ubijen u bitci protiv Vikinga zajedno sa Eóganán mac Óengusom; kralj Áed se navodi u Duan Albanachu
nepoznato Alpín Alpín mac Echdach Cenel nGabráin; sin Eochaida sin Áed Findovog Ne navodi se u Duan Albanachu ili Analima; poznat po kasnijim genealogijama; nema dokaza da je bio kralj Dál Riate, i jedini podaci su sumnjivo porijeklo od Eochaid mac Áeda Finda
nepoznato Cináed Cináed mac Ailpín Cenel nGabráin; sin Alpínov kralj Pikta cca. 843–858; općenito se ne smatra kraljem Dál Riate
nepoznato Gofraid Gofraid mac Fergusa Kralj ili knez Airgialle Navod u kasnijim i općenito manje pouzdanim Analima Četiri gospodara za godinu 835. (vjerojatno 839.) navodi kako je Gofraid pozvan u Dál Riatu od Cináed mac Ailpína; sumnjivi navod prema kome je Gofraid navodni sin Fergus Móra i predak Somerleda