Gabrán mac Domangairt

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Gabrán mac Domangairt je bio kralj Dalriade u sredini 6. vijeka. Poznat je kao osnivač klana Cenél nGabraín, koji je po njemu dobio ime.

Historijski dokazi o postojanju Gabrána su ograničeni na zapis o njegovoj smrti u Irskim analima. Kasniji historičari su špekulirali kako je smrt povezana sa migracijom ili bijegom od piktskog kralja Bridei mac Maelchon, ali je moguće da je riječ tek o koincidenciji.

Cenél nGabraín[uredi | uredi kod]

Gabrán je važan kao osnivač Cenél nGabraína, klana koji je dominirao kraljevstvom Dál Riata do kraja 7. vijeka i odakle su poticali kraljevi. Kraljevi Albe i Škotske su preko Gabrána ustanovili vezu sa Fergus Mórom, koji je proglašen osnivačem kraljevske dinastije te se navodio kao predak škotskih kraljeva sve do 16. i 17. vijeka, davno nakon što je gelsko porijeklo kraljeva izgubilo svaku važnost.

Vjeruje se kako je teritorija Cenél nGabraína imala središte u Kintyreu i Knapdaleu, a možda sadržavala i otoke Arran, Jura i Gigha. Titula "kralj Kintyrea" se u nekoliko navrata koristi za poglavice/kraljeve Cenél nGabraina. Postoje dvije lokacije za koje se vjeruje da su mogla biti kraljevsko središte - Dunadd na sjeveru i Aberte (or Dún Aberte), vjerojatno Dunaverty kraj Southenda.

Prethodi:
Comgall mac Domangairt
kralj Dalriade
c.540–560
Slijedi:
Conall mac Comgaill