Popis aerodroma u Iranu

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Karta Irana s označenim najvećim gradovima

Popis aerodroma u Iranu s pripadajućim osnovnim podacima.

Generalni podaci[uredi - уреди | uredi izvor]

Prema podacima CIA The World Factbooka iz 2010. godine u Iranu je bilo operativno 319 aerodroma:

Aerodromi s asfaltiranim stazama (ukupno 133)
preko 3047 m: 42
2438 - 3047 m: 27
1524 - 2437 m: 24
914 - 1523 m: 34
do 914 m: 6
Aerodromi sa zemljanim stazama (ukupno 186)
preko 3047 m: 1
2438 - 3047 m: 1
1524 - 2437 m: 9
914 - 1523 m: 142
do 914 m: 33

Javni aerodromi[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime aerodroma Koordinate N.v.
(m)
Obližnji
grad
Pokrajina ICAO
kod
IATA
kod
Vrsta Najduža
staza
Broj
slijetanja a
Broj
putnika a
Tonaža
tereta a
Abadan 30°21′54.8″N048°13′59.4″E 6 Abadan Huzestan OIAA ABD Regionalna 3101 m 75 (257%) 5605 (329%) 55 (506%)
Abu Musa 25°52′32.67″N055°01′58.78″E 7 Abu Musa Hormuzgan OIBA AEU Tuzemna 2986 m
Ahvaz 31°20′14.75″N048°45′43.02″E 20 Ahvaz Huzestan OIAW AWZ Regionalna 3398 m 1016 (17%) 145.259 (9%) 2800 (21%)
Arak 34°08′17.33″N049°50′50.25″E 1658 Arak Markazi OIHR AJK Regionalna 2990 m 4 ( sa 0) 385 ( sa 0) 4 ( sa 0)
Ardabil 38°19′32″N048°25′27″E 1315 Ardabil Ardabilska pokrajina OITL ADU Regionalna 3299 m 49 (25%) 10.021 (26%) 119 (257%)
Asaluje 27°28′53″N052°36′55″E 5 Asaluje Bušeherska pokrajina OIBI YEH Tuzemna 3604 m
Babolsar 36°39′0″N52°40′0″E -12 Babolsar Mazandaran OINB BBL Tuzemna 1141 m
Bam 29°05′03.01″N58°27′00.15″E 985 Bam Kermanska pokrajina OIKM BXR Tuzemna 3385 m
Bandar Abas 27°13′05″N056°22′40″E 7 Bandar-e Abas Hormuzgan OIKB BND Međunarodna 3660 m 1219 (11%) 112.469 (1%) 1524 (42%)
Bandar-e Lenge 26°31′55.20″N054°49′29.45″E 20 Bandar-e Lenge Hormuzgan OIBL BDH Regionalna 2500 m 58 (44%) 2465 (49%) 56 (13%)
Bahregan 29°50′24″N050°16′21.71″E 6 Bandar-e Ganave Bušeherska pokrajina OI20 IAQ Tuzemna 2195 m
Birdžand 32°53′53″N59°15′58″E 1509 Birdžand Južni Horasan OIMB XBJ Regionalna 4000 m 59 (3%) 8646 (7%) 158 (26%)
Bodžnurd 37°29′35″N057°18′30″E 1066 Bodžnurd Sjeverni Horasan OIMN BJB Tuzemna 3225 m
Bušeher 28°56′41.32″N050°50′04.69″E 21 Bušeher Bušeherska pokrajina OIBB BUZ Regionalna 4470 m 310 (32%) 32.481 (39%) 334 (25%)
Čabahar – Konarak 25°26′36″N060°22′55″E 13 Čabahar Sistan i Balučistan OIZC ZBR Regionalna 3814 m 354 (58%) 22.406 (56%) 294 (63%)
Džam 27°49′13.97″N052°21′07.83″E 662 Džam Bušeherska pokrajina OIBJ KNR Tuzemna 2350 m
Džiroft 28°43′37″N057°40′13″E 812 Džiroft Kermanska pokrajina OIKJ JYR Tuzemna 2206 m
Fasa 28°53′30″N053°43′24″E 1299 Fasa Fars OISF FAZ Tuzemna 1982 m
Gorgan 36°54′33.77″N054°24′04.82″E -7 Gorgan Golestan OING GBT Regionalna 2298 m 155 (4%) 28.777 (13%) 550 (17%)
Hamadan 34°52′09″N048°33′09″E 1754 Hamadan Hamadanska pokrajina OIHH HDM Regionalna 3234 m 75 ( sa 0) 9856 ( sa 0) 178 ( sa 0)
Hark 29°15′37″N050°19′26″E 5 Hark Bušeherska pokrajina OIBQ KHK Tuzemna 1805 m
Hoj 38°25′38.83″N044°58′24.87″E 1213 Hoj Zapadni Azarbajdžan OITK KHY Tuzemna 2801 m
Horamabad 33°26′07.36″N048°16′58.40″E 1153 Horamabad Luristan OICK KHD Regionalna 3200 m
Ilam 33°35′11.78″N046°24′17.43″E 1342 Ilam Ilamska pokrajina OICI IIL Tuzemna 3150 m
Iranšaher 27°14′10.02″N060°43′12.14″E 622 Iranšaher Sistan i Balučistan OIZI IHR Tuzemna 2350 m
Isfahan – Šahid Behešti 32°45′03″N51°51′40″E 1542 Isfahan Isfahanska pokrajina OIFM IFN Međunarodna 4397 m 2127 (5%) 350.645 (0,1%) 6629 (23%)
Jasudž 30°42′02″N051°32′42″E 1810 Jasudž Kuhgiluje i Bojer-Ahmad OISY YES Tuzemna 2598 m
Jazd – Šahid Sadugi 31°54′18″N054°16′35″E 1236 Jazd Jazdska pokrajina OIYY AZD Regionalna 4098 m 378 (1%) 63.467 (12%) 1024 (24%)
Kerman 30°16′28″N056°57′04″E 1750 Kerman Kermanska pokrajina OIKK KER Regionalna 3847 m 313 (12%) 46.093 (31%) 1107 (21%)
Kermanšah – Šahid Ašrafi Isfahani 34°20′45.07″N047°09′29.26″E 1311 Kermanšah Kermanšaška pokrajina OICC KSH Regionalna 3419 m 214 (63%) 26.816 (6%) 515 (92%)
Kešm – Dajrestan 26°45′16.70″N055°54′08.47″E 14 Kešm Hormuzgan OIKQ GSM Regionalna 4226 m 1203 (259%) 82.672 (309%) 506 (40%)
Kiš 26°31′34.16″N053°58′48.76″E 31 Kiš Hormuzgan OIBK KIH Međunarodna 3659 m 4360 (26%) 343.228 (161%) 1310 (6%)
Lamerd 27°22′21.88″N053°11′19.66″E 408 Lamerd Fars OISR LFM Regionalna 3054 m 309 (1%) 16.246 (7%) 374 (6%)
Larestan 27°40′23″N54°22′53″E 805 Lar Fars OISL LRR Regionalna 3329 m 1115 (6%) 81.935 (7%) 2163 (6%)
Lavan 26°48′37″N053°21′22″E 23 Lavan Hormuzgan OIBV LVP Tuzemna 2077 m
Mahšaher 30°33′22.29″N049°09′06.77″E 2 Mahšaher Huzestan OIAM MRX Tuzemna 2705 m
Masdžid-Sulejman – Šahid Asijae 32°00′08.54″N049°16′13.31″E 368 Masdžid-Sulejman Huzestan OIAI QMJ Tuzemna 1800 m
Mašhad – Šahid Hašemi Nedžad 36°14′06″N59°38′27″E 995 Mašhad Razavi Horasan OIMM MHD Međunarodna 3925 m 6918 (12%) 901.325 (1%) 16.189 (77%)
Novšaher 36°39′48″N051°27′53″E -19 Novšaher Mazandaran OINN NSH Tuzemna 1884 m
Pajam 35°46′34″N50°49′36″E 1271 Karadž Alborška pokrajina OIIP QKC Međunarodna 4150 m
Parsabad-Mogan 39°36′12.98″N047°52′53.40″E 77 Parsabad Ardabilska pokrajina OITP PFQ Tuzemna 2588 m
Perzijski zaljev 27°22′46″N052°44′15″E 8 Asaluje Bušeherska pokrajina OIBP PGU Regionalna 3997 m 553 (325%) 56.992 (508%) 142 (14%)
Piranšaher 36°43′0″N45°09′0″E 1840 Piranšaher Zapadni Azarbajdžan OITH KHA Tuzemna 700 m
Rafsandžan 30°17′51.774″N056°03′04.10″E 1615 Rafsandžan Kermanska pokrajina OIKR RJN Regionalna 2991 m
Ramsar 36°54′35.67″N050°40′46.52″E -21 Ramsar Mazandaran OINR RZR Tuzemna 1500 m
Rašt 37°19′31.13″N049°36′20.94″E -12 Rašt Gilan OIGG RAS Regionalna 2917 m 203 (4%) 32.521 (21%) 700 (25%)
Sabzevar 36°10′05.10″N057°35′42.66″E 917 Sabzevar Razavi Horasan OIMS AFZ Regionalna 3178 m
Sahand 37°20′52.7″N046°07′40.4″E 1340 Bonab Istočni Azarbajdžan OITM ACP Tuzemna 2930 m
Sanandadž 35°14′45.08″N047°00′33.29″E 1378 Sanandadž Kurdistanska pokrajina OICS SDG Regionalna 2640 m
Sarahs 36°30′04.24″N061°03′53.65″E 288 Sarahs Razavi Horasan OIMC CKT Tuzemna 3986 m
Sari – Dašte Naz 36°38′09″N053°11′37″E 11 Sari Mazandaran OINZ SRY Regionalna 2648 m 503 (5%) 92.816 (12%) 1882 (15%)
Sirdžan 29°33′03.36″N055°40′21.75″E 1782 Sirdžan Kermanska pokrajina OIKY SYJ Regionalna 3766 m 6 ( sa 0) 87 (sa 0)
Siri 25°54′34″N54°32′22″E 13 Siri Hormuzgan OIBS SXI Tuzemna 2544 m
Šahrekord 32°17′50″N050°50′32″E 2049 Šahrekord Čahar-Mahal i Bahtijari OIFS CQD Regionalna 3298 m 97 (11%) 7994 (72%) 124 (54%)
Šahrud 36°25′30.34″N055°06′17.40″E 1279 Šahrud Semnanska pokrajina OIMJ nema Tuzemna 2802 m
Širaz – Šahid Dastgaib 29°32′21″N52°35′24″E 1500 Širaz Fars OISS SYZ Međunarodna 4334 m 3663 (5%) 390.172 (0,1%) 8171 (7%)
Tabas 33°40′03″N056°53′33″E 705 Tabas Južni Horasan OIMT TCX Tuzemna 3041 m
Tabriz 38°08′02″N46°14′06″E 1359 Tabriz Istočni Azarbajdžan OITT TBZ Međunarodna 3604 m 2160 (24%) 268.062 (20%) 4234 (35%)
Teheran – Imam Homeini 35°24′58″N051°09′08″E 1007 Teheran Teheranska pokrajina OIIE IKA Međunarodna 4249 m 31.378 (11%) 4,984.240 (18%) 103.838 (14%)
Teheran – Mehrabad 35°41′21″N051°18′49″E 1208 Teheran Teheranska pokrajina OIII THR Međunarodna 4038 m 1772 (26%) 467.338 (33%) 8087 (48%)
Urmija 37°40′05″N045°04′07″E 1324 Urmija Zapadni Azarbajdžan OITR OMH Regionalna 3249 m 166 (31%) 20.345 (13%) 478 (9%)
Zabol 31°05′54″N061°32′38″E 496 Zabol Sistan i Balučistan OIZB ACZ Tuzemna 3002 m
Zahedan 29°28′32.47″N060°54′22.28″E 1391 Zahedan Sistan i Balučistan OIZH ZAH Međunarodna 4265 m 290 (27%) 28.302 (1%) 400 (17%)
Zandžan 36°46′25.14″N048°21′33.92″E 1640 Zandžan Zandžanska pokrajina OITZ JWN Tuzemna 2999 m

Vojne avijacijske baze[uredi - уреди | uredi izvor]

Veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Bilješke[uredi - уреди | uredi izvor]

a Podaci su iz 1390. AP (Anno Persico) prema iranskom kalendaru odnosno fiksalne godine od 21. 3. 2010. i 20. 3. 2011. godine, dok se postoci porasta ili pada prometa odnose na godinu ranije.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Ostali projekti
Commons-logo.svg U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Aerodromi u Iranu