Pomična mjerka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mehanička pomična mjerka
Pomična mjerka

Pomično mjerilo (germanizam Šubler) je ručni mjerni instrument za mjerenje vanjskih i unutarnjih promjere raznih predmeta. Pomičnom mjerkom mjerimo dimenzije pravilnih tijela s preciznošću do na dio milimetra.

Sastoji se štapa s upisanim skalama (na donjem dijelu je ucrtana milimetarska, a na gornjem skala u inčima), klizača s noniusom, krakova za mjerenje vanjskih dimenzija tijela, šiljaka za mjerenje unutarnjih dimenzija, te izbočenja za mjerenje dubine. Radi preciznijeg očitavanja dimenzija, pomična mjerka ima i kočni mehanizam (obično se radi o vijku kojim se klizač pričvrsti za štap).

Izrađuje se od čelika, plastike kao i od drveta za mjerenja predmeta većih dimenzija (npr. šumari koriste za mjerenje promjera stabala).

Povijest[uredi | uredi kod]

Točnost do na dio milimetra postignuta je uporabom noniusa, posebne skale koju je još davne 1542. osmislio Portugalac Pedro Nunes (lat. Nonius), koji je svoju skalu primijenio na astrolab. Do kraja je nonius skalu usavršio Francuz Pierre Vernier 1631. (zato se nonius ponekad naziva i vernierom).[1][2]

Konstrukcija[uredi | uredi kod]

Uvećani pogled na skalu pomične mjerke, koja ima preciznost od 0,02 mm. Očitana vrijednost je 3,58 mm. Vrijednost 3 očita se na lijevoj strani (lijeva crvena linija). Vrijednost 0,58 mm očita se na mjestu gdje se gornja i donja crtica poklapaju (desna crvena linija)

Skala mehaničkog noniusa je podijeljena obično na deset jednakih dijelova i pomicanjem klizača u krajnje lijevi položaj poklapaju se nulta oznaka na milimetarskoj i skali noniusa. Duljina skale noniusa je za točno 1 milimetar kraća od određene duljine milimetarske skale. Pomicanjem noniusa desetinku milimetra udesno poklopit će se oznaka 1 noniusa s crticom koja označava 5 mm na milimetarskoj skali. Prema tome, oznaka 1 noniusa je pomaknuta 0,1 mm od oznake za 5 mm na milimetarskoj skali, oznaka 2 noniusa 0,2 mm od oznake za 10 mm na milimetarskoj skali, i tako dalje. Pomakom klizača n/10 milimetra udesno, n-ta će se podjela noniusa poklopiti s jednom od podjela na milimetarskoj skali. Ukoliko želimo dobiti mjerilo preciznosti bolje od desetinke milimetra, skala noniusa se podijeli na više dijelova.

Pomične mjerke izrađuju se u točnosti:

  • 0,1 mm – dužina noniusa je 9 mm s 10 crtica
  • 0,05 mm – dužina noniusa je 19 mm s 20 crtica
  • 0,02 mm – dužina noniusa je 49 mm s 50 crtica

Osim mehaničke pomične mjerke, danas se izrađuju pomične mjerke s mjernom urom i pomične mjerke s digitalnim pokazivačem mjere.

Kada s pomičnom mjerkom mjerimo unutarnju mjeru (npr. unutrašnji promjer cijevi), na očitanu mjeru treba dodati + 10 mm! To je zato jer debljina šiljaka za mjerenje unutarnjih dimenzija iznosi 10 mm.

Jedna od posebnih konstrukcija pomične mjerke je dubinomjer. Njega koristimo za mjerenje dubine, a postoji i posebna izvedba za mjerenje dubine utora za pero i klin.[3]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Daumas Maurice: Scientific Instruments of the Seventeenth and Eighteenth Centuries and Their Makers, Portman Books, London 1989.
  2. [1] "1911 Encyclopaedia Britannica article on Navigation", 2008.
  3. [2] "Mjerenje i kontrola u alatničarstvu", Industrijska strojarska škola, Zagreb, 2011.

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]