Paul O'Neill

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Pol O'Nil)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
V.također: Paul O'Neill, igrač bejzbola
Paul H. O'Neill

Paul Henry O'Neill (4.12. 1935.-) je bivši i 72. američki sekretar za financije.

O'Neill je odrastao u vojničkoj familiji, i često se selio u djetinjstvu u mladosti, sve dok se nije skrasio u Pittsburghu, koji mu je današnji dom. Diplomirao je ekonomiju te stekao magisterij iz javne uprave.

Godine 1961. se zaposlio kao kompjuterski analitičar u Upravi za veterane, gdje je radio do 1966. godine. Slijedeće godine se priključio Uredu za menadžment i budžet, gdje je napredovao do ranga zamjenika direktora. Nakon pobjede Jimmyja Cartera na izborima dobio je potpredsjedničko mjesto u International Paper Company u Pittsburghu, a od 1985. do 1987. je bio predsjednik te kompanije.

Godine 1988. mu je novoizabrani predsjednik George H.W. Bush ponudio mjesto sekretara za obranu u njegovoj administraciji. O'Neill je to odbio i umjesto toga Bushu preporučio Dicka Cheneya, koji je na kraju i dobio to mjesto. Umjesto toga, O'Neill je od 1987. do 1999. godine rukovodio pitsburškim aluminijskim gigantom Alcoa. Za vrijeme njegovog direktorovanja to je postala jedna od najuspješnijih korporacija na svijetu.

Nakon izborne pobjede, predsjednik George W. Bush mu je ponudio mjesto sekretara za financije. O'Neill je prihvatio i preuzeo dužnost 2001. godine. Međutim, vrlo brzo je došao u sukob s Bushom, jer je njegovu politiku smanjenja poreza uz istovremeno povećanje izdataka za obranu smatrao financijski neodgovornom. O'Neill je te stavove iznosio javno, i s vremenom izgubio Bushovu naklonost. U decembru 2002. godine je prisiljen podnijeti ostavku, a naslijedio ga je John W. Snow.

Početkom 2004. O'Neill je Busha žestoko kritizirao u Price of Loyalty, knjizi novinara Rona Suskinda koja opisuje prve dvije godine predsjednikove administracije.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]