Phaethontidae

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Phaethontidae
Rtailedtropicbird8.jpg
Phaethon rubricauda
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Infrarazred: Neognathae
Red: Phaethontiformes
Porodica: Phaethontidae
Brandt, 1840.
Rod: Phaethon

Phaethontidae su morske ptice iz razreda ptica. Sastoji se od tri vrste:

Opis[uredi - уреди | uredi izvor]

Phaethontidae su srednje veličine, 80-110 cm duge, sa rasponom krila od 90-110 cm. Robusne su, ali aerodinamičnog oblika. Imaju dva duga centralna repna pera koja su fleksibilna. Rep je klinastog oblika. Imaju malene noge, karlicu i stopala, i veoma loše hodaju po zemlji. Za razliku od toga, grudni pojas je snažan, a mišići za letenje su krupni i grudna kost je duboko postavljena. Kljun je crvene ili žute boje, ravan, zašiljen, nazubljen i sa nosnicama nalik na proreze. Imaju krupne i tamne oči. Perje je srebrnobijelo, sa tragovima crne boje na leđima i krilima, a neke ptice imaju primjese ružičaste ili zlatne boje. Vodonepropusno je. Ne postoji razlika između mužjaka i ženki, osim što je kod mužjaka unutrašnje repno perje duže.

Ove ptice se hrane ribama i lignjama same ili u malim jatima, nikada u velikim jatima kao galebovi.

Oglašavaju se piskavim kricima.

Razmnožavanje[uredi - уреди | uredi izvor]

Phaethontidae se pare kada napune 2-5 godina, ali uglavnom između treće i četvrte. Izvode kompleksno udvaranje i do 100 metara iznad tla. Ženka nese jedno jaje crvenkastosmeđe boje na golo tlo ili u rupama u liticama i drveću. Jaje inkubiraju oba spola 40-46 dana. Nemaju ogoljeni dio kože na trbuhu za ležanje na jajima, pa toplota dolazi do jaja kroz perje na stomaku. Mladnuci su bijeli sa crnim prugama, bez dugih repnih pera. Kada ptići napuste gnijezdo, potpuno su samostalni i roditelji ih više ne hrane.

Rasprostranjenost[uredi - уреди | uredi izvor]

Staništa ovih ptica su oceani, i većinu svog života provode tamo. Na kopno dolaze samo da bi se gnijezdile. Nastanjuju sva tri oceana (Atlantski, Indijski i Tihi) i tropska i suptropska područja. Nijedna vrsta nije ugrožena, ali ih na nekim mjestima ljudi još uvijek love zbog prelijepog perja.

Drugi projekti[uredi - уреди | uredi izvor]

Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Phaethontidae
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o: Phaethontidae