Perstvo

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Perstvo
Heralidička oznaka perstva
Heralidička oznaka perstva
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo

Perstvo (engleski: peerage, od staroengleskog peer, koji je izveden od latinskog par,[1] što je značilo "isti, iz istog roda") je britanski sistem stratifikacije plemstva.

Per (engleski: peer; žena peresa, engleski: peeress) je nosilac jedne ili više plemićkih titula i uz to zemljoposjednik, i samo on može nositi tu titulu. Iako je uobičajeno da se i članovima njegove porodice obraća sa "mylord ili peresa, nitko od njih nije per. Titula pera može biti nasljedna ili dodjeljena doživotno za zasluge.[2]

Postoji pet razreda (titula) perstva, a to su počevši od najviše ka najnižoj:

  • vojvoda (engleski: Duke);
  • markiz (engleski: Marquess ili Marquis);
  • grof (engleski: Earl);
  • vikont (engleski: Viscount);
  • baron (engleski: Baron).

Sve do 1999. perovi su imali pravo na svoje doživotno zastupničko mjesto u Doma lordova britanskog parlamenta.[2] Zakonom o doživotnom perstvu (engleski: The Life Peerages Act) iz 1958. omogućeno je imenovanje novih perova, zaslužnih za unapređenje života u Britaniji[3], ali oni dobijaju najnižu tutulu barona. Jednom izabrani oni to pravo uživaju do kraja života, ali ne i njihovi potomci.

Zakonom o Domu lordova (engleski: The House of Lords Act) iz 1999. ukinuto je pravo većini nasljednih lordova, na mjesto u parlamentu, ali je prilikom usvajanja zakona, prihvaćen amandman kojim je to pravo zadržalo 92 starih lordova.[3]

U današnje vrijeme se samo članovi britanske kraljevske porodice i nadalje nagrađuju titulom nasljednog pera (engleski: hereditary peer)

Historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Perstvo se ustanovilo tokom 15. vijeka, kad su tadašnji feudalni gospodari (Lords Temporal) postali su nasljedni lordovi, od onda postoji podjela na 5 plemićkih razreda.[3]

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Peer (engleski). Merriam Webster. http://www.merriam-webster.com/dictionary/peer. Pristupljeno 30. 09. 2014. 
  2. 2,0 2,1 Peerage (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/448725/peerage. Pristupljeno 29. 09. 2014. 
  3. 3,0 3,1 3,2 History of the House of Lords (engleski). Parliament UK. http://www.parliament.uk/business/lords/lords-history/history-of-the-lords/. Pristupljeno 28. 09. 2014. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]