Pepeljara

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Pepeljara sa cigaretom
Pepeljara sa simbolom zabranjenog pušenja se koristi u objektima gde pušenje nije dozvoljeno

Piksla ili pepeljara je vrsta posude koja služi za pepeo od cigareta, cigara i tompusa. Pepeljare su uglavnom napravljene od vatrostalnog materijala kao što je staklo otporno na toplotu ili od plastike, keramike, metala. Pepeljare mogu biti različitih boja, dizajna i veličine. Najčešće su kružnog oblika sa ravnim dnom i plitkim stranicama sa zaobljenim i uskim žljebom koji služi za čuvanje cigarete.

Pepeljara se nije zvanično upotrebljavala do 1926. godine.[1]

Osim kod kuće koristi se na svim javnim mestima. Pošto u mnogim restoranima i drugim javnim mestima nije dozvoljeno pušenje postoje pepeljare na kojima se nalazi simbol zabranjenog pušenja, iste se postavljaju zbog običaja i estetike. Postoje pepeljare koje se često ugrađuju u kolima, kantama za smeće, kao i na nekim drugim javnim mestima. Postoje kolekcionari koji ih skupljaju u različitim bojama, veličinama i oblicima.

Pepeljare koje se nalaze na podu uglavnom dostižu visinu čovekovog struka. Takve pepeljare se uglavnom nalaze u prostorijama koje su predviđene za pušenje ili na izlazima iz restorana, kancelarije, sudovima, kompanijama i drugim sličnim mestima, takve pepeljare omogućavaju pušačima lakše korišćenje za vreme stajanja.[2]

Pepeljare od različitih materijala[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. ashtrays Pristupljeno 1. 9. 2013.
  2. "Pepelьnicы, kakimi oni bыvaюt.". what-is-what.ru. http://what-is-what.ru/veshi/31-pepelnicy-kakimi-oni-byvayut.html. Pristupljeno 1. 9. 2013..