Pandave

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

U Mahabharati, Pandave (jednina Pandava, na sanskritu pāṇḍavaḥ) su pet proznatih sinova Pandua i njegovih dviju žena Kunti i Madri. To su
(sinovi Panduove prve žene Kunti),


(sinovi njegove druge žene Madri).

Pet Pandavaa imaju vlastite osobine:

  • Yudhishtira - pravedan i istinoljubiv.
  • Bhima - poznat po svojoj snazi i apetitu.
  • Arjuna - veliki strijelac, također nauočio ples od vile (zvane Apsaras) na dvoru Indre.
  • Nakula i Sahadeva - spretni konjanici i mačevaoci.


S obzirom da je Pandu proklet te da će umrijeti ako ikada spava sa svojim ženama, pravo očinstvo djece se tradicionalno pripisuje različitim bogovima, odnosno blagodati koju je Kunti dao Durvasa. Prema priči, Kunti je dozvoljeno da pozove svakog od deva za sina, koga može istog trenutka roditi (v. također priču o Karni). Ona je također tu blagodat mogla prenijeti na Madri. Petoro braće imaju slijedeće očeve:

Svih petoro braće imaju brojne supruge, iako su svi uz to oženjeni za princezu Draupadi. Na primjer, Arjuna je imao četiri supruge uključujući Saubhadru i Draupadi. Među brojnim naseljima i gradovima koje su posjetili ili osnovali petoro braće, pet prasthas (gradova) se često spominju i postoje dan-danas. To su Indraprastha (Delhi), Panprastha (Panipat), Sonprastha (Sonipat), Tilprastha (Tilpat) i Vyagprastha (Bagpat).

Pandave su prema Mahabharati vodile rat sa svojih sto rođaka, Kaurava.

U ranom 19. vijeku je istraživač religija Godfrey Higgins pretpostavljao da je drevni vjerski red pandeista štovao Pandua i Pandave, te da se taj kult proširio od Indije na Irsku.