Kaurava

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Izraz Kaurava potječe iz sanskrit i označava potomka Kurua, legendarnog kralja koji je predak mnogih likova u Mahabharati.

Izraz korišten u Mahabharati ima dva značenja;

1. u širem značenju on predstavlja sve potomke Kurua. To uključuje i braću Pandava, pa se to značenje koristi i u Mahabharati, pogotovo u ranijim dijelovima.

2. češće i uže značenje je ono koje prestavlja stariju lozu potomaka kralja Kurua. To ga ogrnaičava na djecu kralja Dhritarashastre, s obzirom da je njegova loza starija među potomcima Kurua. Ono isključuje djecu mlađeg brata brother Pandua, koji je osnovao vlastitu lozu Pandave.

Ostatak članka se bavi s Kauravama u užem smislu, odnosno djeci Dhritarashtre i kraljice Gandhari. Kada se ona spominju, ponekad koristi još uži termin - Dhārtarāṣṭra, izvedenica Dhṛtarāṣṭra (Dhritarashtre).

Prema standardnim tekstovimna, Gandhari je htjela stotinu sinova, te joj je Vyasa udijelio tu blagodat. Zatrudnjela je, ali nije rodila dvije godine, sve dok iz nje nije izašao komad mesa. Vyasa je taj komad mesa izrezao na stotinu i jedan komad, i iz njih se s vremenom izrasli stotinu dječaka i jedna djevojčica.

Priču valja tumačiti u svjetlu spora oko nasljedstva kraljevskog prijestolja. Ona tvrdi da se Duryodhana, najstariji sin Dhritarashtre, kasno radio, usprkos očevog ranijeg braka. To ide u prilog u njegovom rođaku Yudhisthitri kada bude tražio prijestolje, jer je on najstariji iz svoje generacije.

Iako su svih stotinu sinova poznati po imenu, samo prvih nekoliko se obično spominje u Mahabharati. Prvih pet su;

Ostali imenovani sinovi su Vikarna, Durmukha i Chitra.

Sinovi Kaurava su se borili u Velikom ratu. Duryodhana je imao 29 sinova, od kojih je malo preživjelo. Nakon smrti Dushasana, drugog kaurave, Purujit je postao Kaurava Yuvaraja. Nakon njegove smrti, Sudarsha je postao Yuvaraj. Nakon što su svi poraženi, Ashwathhama je okrunio Durmukhu, najmlađeg sina Duryodhane, za kralja i nastavio borbu. Odselili su na zapad i osnovali pleme Kathi koje danas živi u Kathiawaru, u Gujaratu.

Kći je dobila ime Dushala.

Svi muški Kaurave su ubijeni u velikoj bitci kod Kurukshetre.

V. također[uredi | uredi kod]