Palme

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Palma)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Palme (razvrstavanje).
Palme, Arecaceae
Kokosova palma Cocos nucifera
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Liliopsida
Red: Arecales
Porodica: Arecaceae
Schultz-Schultzenstein

Palme (Arecaceae ili Palmae) predstavljaju porodicu monokotiledonih biljaka, kojoj pripada 189 rodova sa oko 2360 vrsta[1]. Žive samoniklo većinom u tropskim i suptropskim krajevima, a u ostalim područjima se uzgajaju kao ukrasne biljke.

Palme su drvolike, često vrlo visoke biljke, koje na vrhu nerazgranatog, stepenastog debla nose čuperastu krošnju, sastavljenu od lepezastih ili perastih listova. Cvetovi su većinom jednopolni, skupljeni su u metličaste cvasti, koje su u početku obavijenim velikim listom (spatha). Listovi su većinom zelene boje, veoma retko u nekoj drugoj boji. Oprašivanje se vrši putem anemofilije ili entomofilije. Plod je kod većine vrsta koštunica.

Većina palmi raste u toplim tropskim i suptropskim područjima na zemlji iako postoje vrste, kao što su Rapidophillum hystrix i Nanorhops ritchiana, koje rastu u umerenim područjima i mogu izdržati dosta niske temperature u odnosu na ostale palme (Rapidophyllum hystrix i do -25 °C). Zbog svoje lepote i dekorativnosti palme se često sade kao ukrasno drveće u parkove i vrtove na svim područjima s toplom klimom gde mogu dobro uspevati.

Palma se u dubrovačkom kraju nazivala i poma.

Spisak izabranih rodova

[uredi | uredi kod]

Literatura

[uredi | uredi kod]
  1. Greška u referenci: Nevaljana oznaka <ref>; nije zadan tekst za reference po imenu MOBOT

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]