Otok Juan de Nova

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Otok Juan de Nova (francuski: Île Juan de Nova ili Juan da Nova) je niski tropski otok površine 4.4 km² u Mozambičkom kanalu, koji se nalazi otprilike trećinu puta izmneđu Madagaskara i Mozambika na 17°03′ S 42°45′ E. Ime je dobio po portugalskom istraživaču Joau da Novi.

Predstavlja francuski posjed kojim upravlja komesar Republike iz Réunionu, ali ga prisiže i Madagaskar. Njegov kod je JU. Ima kratke tračnice koje vode do gata, nema luku ni pristanište, a umjesto njih postoje jedino vanjska sidrište te neasfaltirana poletno-sletna staza duga 1300 m.

Otok nema domorodačkog stanovništva, a umjesto njega postoji mali vojni garniozon i meteorološka stanica. Otok je prirodni rezervat. Veliki broj čigri (Sterna fuscata) ovdje nese jaja od novembra do marta. Šume, uglavnom casuarina, pokrivaju polovicu otika. Otok je okružen grebenima te se na njemu stradao veliki broj brodova od kojih je najpoznatiji SS Tottenham, koji je bio naletio na južni greben godine 1911. Naslage guana (fosfata) bile su iskorištavane od početka 20. vijeka do 1970. Za vrijeme drugog svjetskog rata bio je napušten te posjećivan od strane njemačkih podmorničkih posada. Instalacije, uključujući hangar, željeznice, kuće i gat su u ruševnom stanju.