Osbern FitzOsbern

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Osbern FitzOsbern
biskup Exetera
StolicaBiskupija Exeter
PrethodnikLeofric
NasljednikWilliam Warelwast
Ostale funkcijekraljevski kapelan
Redovi
Konsekracija27. maj 1072
Lični detalji
Smrt1103
Denominacijakatolik

Osbern fitzOsbern (c. 1032? –1103) bio je anglo-normanski katolički crkveni velikodostojnik, poznat po tome što je služio kao biskup Exetera od 1072. do smrti.

Rodio se kao sin Osberna le Crepona, normandijskog plemića koji je služio kao senešal i skrbnik mladom vojvodi Guillaumeu (Vilimu Osvajaču). Brat mu je bio Guillaume (William Fitz Osbern), kasnije jedan od najistaknutijih Williamovih sljedbenika i normanskih magnata u Engleskoj. U mladosti se, po svemu sudeći, sprijateljio sa prognanim anglosaksonskim princom Edwardom Ispovjednikom koji je poslije povratka u domovinu 1043. postao engleski kralj. Osbern ga je tamo, zajedno s još nekoliko istaknutih Normana, pratio i postao njegov dvorski kapelan. Dobre odnose s kraljem i uticaj je zadržao sve do njegove smrti, te se spominje kao jedan prisutnih velikodostojnika na posvećenju Westminsterske opatije.

Nakon normanskog osvajanja je postao blizak prijatelj William Osvajača, koji ga je, pak, imenovao svojim stjuardom. Godine 1072. je imenovan biskupom nakon smrti svog prethodnika Leofrica. O njegovom životu nakon smrti Williama osvajača nema mnogo podataka. Spominje se kako je sudjelovao na jednom kraljevskom vijećanju nedugo nakon dolaska na prijestolje Williama II Riđeg, a 1102. se nije odazvao na crkveni sinod sazvan od nadbiskupa Anselma, ispričavši se lošim zdravlje. Pred smrt 1103. je oslijepio.

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Rimokatoličke crkvene titule
Prethodi:
Leofric
biskup Exetera
1072–1103
Slijedi:
William Warelwast