Ogrličasti pingvin

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ogrličasti pingvin
Status zaštite
Status iucn3.1 LC.svg

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Životinje
Koljeno: Hordati (Chordata)
Razred: Ptice (Aves)
Red: Sphenisciformes
Porodica: Pingvini (Spheniscidae)
Rod: Pygoscelis

Ogrličasti pingvin (lat. Pygoscelis antarcticus) je vrsta pingvina iz roda Pygoscelis. Dobio je ime po tankoj crnoj crti ispod brade, koja izgleda kao da nosi ogrlicu, što ga čini jednom od najprepoznatljivijih vrsta pingvina.

Fizičke osobine[uredi - уреди | uredi kôd]

Ogrličasti pingvini porastu do visine od oko 68 cm. Po sajtu „Svijet pingvina“, mužjaci dostižu težinu do oko 5 kg, a ženke oko 4,8 kg[1]. Sajt „Library.ThinkQuest.org“ navodi prosjek težine ogrličastih pingvina kao 4,5 kg[2].

Koristeći krila kao peraja, ogrličasti pingvini razvijaju brzinu ronjenja do tridesetak kilometara na sat, što nije mnogo u odnosu na druge pingvine, i rijetko rone dublje od 60 metara. Na kopnu, ogrličasti pingvini se često „sankaju“ na stomacima, puštajući se niz nizbrdicu i pomažući se nogama i krilima. Iz vode izlaze na kopno koristeći i noge i krila, i često znaju dosta da skoče iz vode da bi se dohvatili čvrste podloge.

Ponašanje[uredi - уреди | uredi kôd]

Mladunče ogrličastog pingvina

Ovi pingvini grade gnijezda na kopnu, koristeći okruglo kamenje. U sezoni uglavnom nose po dva jajeta, i oba roditelja ih paze podjednako, smjenjujući se svakih 5 do 10 dana. U nekim slučajevima se gnijezde i na lednicima, ali uglavnom teže da izbjegnu led.

Mladi se legu iz jaja nakon oko 35 dana, i imaju pufnasto, lako perje, smeđe pozadi i bijelo naprijed. U gnijezdu ostaju 20-30 dana, a nakon toga se pridružuju krešeu. U periodu starosti od oko 50-60 dana nastupa mitarenje, i sa novim perjem se pridružuju odraslima u moru.

Ogrličasti pingvini važe za jedne od najagresivnijih i najhrabrijih pingvina.

Ishrana[uredi - уреди | uredi kôd]

Omiljena hrana ogrličastih pingvina je kril[1], ali se hrane i ribom i drugih sitnim morskim životinjama. Hranu traže uglavnom u blizini obale, ali nekad otplivaju i podalje ka pučini.

Rasprostranjenost[uredi - уреди | uredi kôd]

Ogrličasti pingvini broje oko 7,5 miliona jedinki, i mogu se naći na Antarktiku, Južnoj Džordžiji i Sendvičkim ostrvima, Južnom Orkniju, Južnim Šetlandskim ostrvima, zatim ostrvima Buve, Baleni i na ostrvu Petra Prvog.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Šablon:Pingvini