Obi-Wan Kenobi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Obi-Wan Kenobi
Lik iz serijala Star Wars

Alec Guinness kao Obi-Wan Kenobi
Prvo pojavljivanje A New Hope
Portratirao/la Alec Guinness
(Epizode IV–VI,
The Star Wars Holiday Special)
Bernard Behrens
(Radio-adaptacija Star Wars)
Ewan McGregor
(Epizode I – III)
Glas posudio/la James Arnold Taylor
(serija Clone Wars, video igre)
Detalji
Vrsta čovjek
Afilijacija Jedi Red
Galaktička Republika
Pobunjenički Savez
Učitelj(i) Qui-Gon Jinn
Spol muškarac

Obi-Van Ben Kenobi (57. - 0. PBJ) je lik iz „Ratova zvezda”, Džedaj legendarnog statusa. Bio je učitelj Anakina i Luka Skajvokera.

U Epizodama IV, V i VI, igra ga britanski glumac ser Alek Ginis, dok ga u prethodnim nastavcima (I, II i III) igra Juan MekGregor. Lik je inspirisan generalom Makabeom Rokurutom, likom iz „Skrivene tvrđave1 kojeg je igrao Toširo Mifune (Toshiro Mifune; jap. 三船 敏郎), koga je Lukas takođe razmatrao za ulogu Kenobija.

Kenobi je rođen 57. PBJ i obučavan je za Džedaj Viteza od malih nogu. Malo se za o njegovoj porodici, mada, prema seriji „Jedi Apprentice”, se seća brata Ovena (nema veze sa Ovenom Larsom). U novelizaciji „Osvete Sita” je napomenuto da govori sa korusantskim akcentom, što može upućivati na rodnu planetu.

Jedi Apprentice[uredi | uredi kod]

Serija knjiga „Jedi Apprentice” za mlađe čitaoce pisca Džud Votson (Jude Watson) se bavi periodom Obi-Vanovog života sa Kvaj-Gon Džinom. To je period između (otprilike) 44. i 32. PBJ, odnosno od njegove 12. do 25. godine. U tom periodu, Obi-Van se upoznaje sa mnogim Džedajima koji će mu biti neprocenjivi prijatelji kasnije u životu. Prema ovim knjigama, rođen je na žutoj stenovitoj planeti Pilegijas. Kao mali, nađen je na planeti Kelhas i predat je redu Džedaja.

Fantomska pretnja[uredi | uredi kod]

Kenobi kao Kvaj-Gonov padavan.

Na početku „Fantomske pretnje”, Obi-Van je učenik (padavan) Džedaj Učitelja Kvaj-Gon Džina, sa kojim je poslat na Nabu, planetu kojom vlada kraljica Padme Amidala. U toku misije, oni nailaze na mladog Anakina Skajvokera, dečaka koji ima pokazuje ogroman potencijal u vladanju Silom i želi da bude obučavan za Džedaja. Obi-Van se ne slaže, verujući da je dečak prestar i previše emocionalan da bi postao Džedaj.

Ipak, pošto je njegov učitelj poginuo u borbi sa Dart Molom, Kenobi iz poštovanja prema njemu odlučuje da podučava Anakina, što savet Džedaja nevoljno odobrava, imenujući Obi-Vana Džedaj Učiteljem.

Jedi Quest[uredi | uredi kod]

Serija knjiga „Jedi Quest” za mlađe čitaoce pisca Džud Votson (Jude Watson) se bavi događajima između „Fantomske pretnje” i „Napada klonova” i odnosom između Obi-Vana i Anakina.

Napad klonova[uredi | uredi kod]

U „Napadu klonova”, Kenobi i Anakin su dodeljeni senatoru Amidali nakon atentata na nju. Kenobi u potrazi za tajanstvenim atentatorom stiže na Kamino gde doznaje za ogromnu vojsku klonova koja se tamo pravi za Republiku. Kenobi pokušava da uhvati Džango Feta, plaćenika, ali ovaj pobegne na Geonozis sa svojim klon-sinom Bobom. Kenobi kreće za njima.

Na Geonozisu, Kenobi otkriva zaveru zvezdanih sistema koji žele da unište Republiku, predvođeni grofom Dukuom. Kenobi je uhvaćen nakon što je poslao poruku Anakinu. Anakin i Padme dolaze na Geonozis da ga oslobode, ali i oni su uhvaćeni i sve troje osuđeni na smrt. Pogubljenje je prekinuo dolazak Džedaja sa vojskom klonova pod vođstvom Mejsa Vindua i Jode. Kenobi i Anakin se sukobljavaju sa Dukuom, ali on uspeva da pobegne.

Ratovi klonova[uredi | uredi kod]

Obi-Van je postao general tokom Ratova klonova kako je to opisano u crtanoj seriji „Ratovi zvezda: Ratovi klonova” i nekoliko knjiga i stripova. Kako se vidi u Epizodi III, bio je član i saveta Džedaja tokom uspostavljanja Galaktičke Imperije i pre istrebljenja Džedaja.

Osveta Sita[uredi | uredi kod]

Do ovog vremena, uz svog bivšeg učenika, a sada partnera i Džedaj Viteza Anakina, Kenobi je general, širom galaksije priznati heroj koji je izvojevao mnogo bitaka za Republiku na čelu vojske klonova. Kenobi je uzdignut i na nivo Džedaj učitelja i dato mu je mesto u savetu Džedaja. Takođe je poznat i kao jedan od najvećih boraca sabljom i majstor III oblika (tzv. Soresu oblika) borbe svetlosnom sabljom.

Ne mnogo pre Bitke za Korusant, Kenobi i Skajvoker su vodili odred klonova u opsadi Spoljašnjeg Prstena, boreći se sa Separatistima daleko od Centralnih svetova. Stoga su bili dalekog od Korusanta kada je General Grivus upao i oteo kancelara Palpatina; savet ih poziva da spasu kancelara kada se bitka rasplamsava u orbiti iznad Korusanta.

U hrabrom potezu, par Džedaja sleće na Grivusov predvodnički brod, Nevidljiva ruka, i bore se da dospeju do kancelara. Bore se protiv Sit gospodara grofa Dukua, koji onesposobi Kenobija, ali ga Skajvoker ubije. Nažalost, Grivus uspeva da pobegne.

Nakon što je Grivusovo sklonište na planeti Utapau otkriveno, savet šalje Kenobija i odred klonova da ga ubiju ili uhvate i napadnu Separatističke snage na planeti. Nakon duge borbe, Kenobi ubija Grivusa, ali ga napadaju njegove klonske snage, izvršavajući naredbu 66 koju je dao Palpatin, da se ubiju svi Džedaji. Kenobi uspeva da pobegne ukravši Grivusov brod i sreće se sa senatorom Organom i Jodom na Organinom brodu, Tantive IV.

Sa Jodom i Organom, Kenobi se vraća na Korusant, gde on i Joda ubijaju klonove preostale u hramu Džedaja koje je tu doveo Anakin Skajvoker, sada gospodar Sita. Kenobi reprogramira transmiter i upozorava sve Džedaje da se klone Korusanta, da se raziđu po galaksiji i sakriju.

Kenobi i Joda se razilaze da bi se suprotstavili dvojici Sit gospodara, on sa Dartom Vejderom (Anakin), a Joda sa Dartom Sidijusom (Palpatin). Kenobi je hteo da izbegne borbu sa svojim voljenim učenikom, ali mu Joda odgovara da „da se boriš protiv ovog Dart Sidijusa dovoljno jak ti nisi”.

Kenobi i Skajvoker se sukobljavaju na vulkanskom mesecu Mustafar, i učitelj ranjava svog učenika odsecajući mu preostalu ruku i noge i napušta ga na obali reke lave. Sidijus spašava Vejdera, ali on je toliko oštećen da mu samo opšta operacija i zamena mnogih delova tela spašava život.

Kenobi se skriva na planeti Tatuin gde ga znaju kao Bena Kenobija. U skladu sa dogovorom i savetom Bejla Organe i Jode, pomaže u skrivanju Anakinove i Amidaline dece i odnosi Luka Anakinovom polubratu Ovenu Larsu i njegovoj ženi Beru na Tatuinu.

Nova Nada[uredi | uredi kod]

Trideset i dve godine nakon događaja iz Epizode I, Kenobi spasava Anakinovog sina, Luka Skajvokera od Tuskena dok je Luk bio u potrazi za droidom R2-D2 koji je prenosio važnu poruku za Kenobija. Pošto on čuje poruku, u kojoj ga princeza Leja moli da odnese planove za Zvezdu Smrti pohranjene u R2-D2-ovu memoriju na Alderan, on vodi Luka sa sobom da bi ga naučio da ovlada Silom i obučio ga kasnije na Alderanu.

Kenobi, Luk i droidi C-3PO i R2-D2 kreću na Alderan Milenijumskim Sokolom, brodom krijumčara Hana Sola. Pre nego što stignu na odredište, Zvezda Smrti uništava Alderan. Zvezda Smrti zarobljava Sokola, ali Kenobi uspeva da isključi vučni zrak da bi omogućio da pobegnu.. Dok se vraća na brod, presreće ga Dart Vejder. Našavši Leju na Zvezdi, Luk i Solo je spašavaju. Borbom sa Vejderom, Kenobi daje priliku Luku i ostalima da pobegnu. Žrtvujući svoju nadu za beg, Kenobi nestaje u trenutku kada ga Vejder udara svetlosnim mačem.

Post mortem[uredi | uredi kod]

Kenobi nije zaista nestao, već je njegov duh preživeo i prati Luka kao mentor. On pomaže Luku da upotrebi Silu da uništi Zvezdu Smrti.

U Epizodi V, Kenobi savetuje luka da ode u Degoba sistem gde će naći učitelja Jodu koji će ga obučavati. U Epizodi VI, nakon smrti Jode objašnjava Luku zašto je krio istinu o njegovom ocu i otkriva da mu je Leja sestra. Poslednji put se u filmu pojavljuje uz duhove Jode i Anakina dok gledaju Luka i ostale kako slave pad Imperije.

U ranoj verziji scenarija za poslednji film, Obi-Van je trebalo ponovo da se fizički otelotvori [1] Arhivirano 2007-02-03 na Wayback Machine-u.

Kenobi se ponovo javlja Luku u The Truce at Bakura neposredno posle Endorske bitke, upozoravajući ga na invaziju Ssi-ruuvi Imperium-a.

Obi-Van, Joda i Anakin su se ponovo pojavili pred Lukom nekoliko meseci kasnije da ga upozore na posanost od Mračnog gospodara Flinta, učenika Gospe Lumije, naslednika Sita. Zahvaljujući upozorenju, Luk je uspeo da pridobije Flinta, ostavljajući Lumiju bez učenika. Ovo je poslednji put da je Luk video svog oca i Jodu, mada se Anakin pojavio Lukovom nećaku, Džejsenu Solou, decenijama kasnije u „New Jedi Order” pričama Balance Point i The Unifying Force.

Obi-Van se pojavuo Luku pet godina NBJ da ga upozori na Džedaj princa Kena, unuka cara Palpatina, koji je postao pion u rukama puča orkestriranog od strane grupe lažnih proroka Mračne strane koje je uspostavila Carska obaveštajna služba.

U priči „Heir to the Empire” Timotija Zana, koja se odigrava 9. NBJ, Kenobi se javlja Luku u snu poslednji put i kaže mu da mora da napusti svet duhova o pređe u drugi svet. Kako Kenobi objašnjava, od trenutka smrti do tada je njegov duh bio između života i druge strane. Njegove poslednje reči su: „Ne poslednji od starih Džedaja, Luk. Prvi od novih.

Ličnost[uredi | uredi kod]

U mladosti (u vreme „Fantomske pretnje”), odan i posvećeni Obi-Van poseduje smisao za humor i sarkazam. Joda kaže da oseća Kvaj-Gonov prkos u njemu, ali svejedno se stavlja na njegovu stranu. Kvaj-Gon je visoko cenio i Obi-Vanovo veliko znanje. Kao Džedaj vitez, bio je ciničan, mada mudar. Njegovo skromno i tiho ponašanje je skrivalo velikog ratnika. Pažljivo je premeravao svoje postupke u svakoj situaciji, što mu je pribavilo nadimak Pregovarač u toku Ratovi klonova. U originalnoj trilogiji, pojavljuje se kao drag i pomalo ekscentričan pustinjak iz Jundlandske Pustare i čarobnjak za one koji ne poznaju moći Džedaja. Obi-Van je sačuvao svoje strpljenje i predosećanje, ali stekao i vrstu hrabrosti koju je imao kao mladić – što je možda naučio i od svog drskog učenika, Anakina.

Vidi još i...[uredi | uredi kod]

Razno[uredi | uredi kod]

U selu Grabovjec (Grabowiec) u Poljskoj jedna ulica je dobila ime Obi-Vana Kenobija u aprilu 2005.

Izvori[uredi | uredi kod]

Napomene[uredi | uredi kod]

1Skrivena tvrđava” (The Hidden Fortress; jap. 隠し砦の三悪人) je film japanskog reditelja Akire Kurosave (黒澤 明) kojem je Džordž Lukas i posvetio „Novu nadu” i iz kojeg je crpeo pojedine likove i odnose (pored ovde pomenutog Kenobija, i odnos likova Tahei i Matakiči je bio inspiracija za droide C-3PO i R2-D2, a lik princeze Leje ima inspiraciju u liku princeze Jukihime).

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]