O'Flaherty

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

O'Flaherty je veliki irski klan, koji se prvotno zvao Muintir Mhurchadha, a u kome je ime Ua Flaithbertaig postalo ime vladajuće dinastije. Matična teritorija mu je bila Maigh Seola, a Ua Flaithbertaig su sjedište imali na otoku u Loch Cime (danas Lough Hackett). Teritorija pod kontrolom klana se prostirala od Headforda i Tuama na sjeveru do Dún Bhun na Gaillimhea (kasnije grada Galway) na jugu.

Nakon anglo-normanske invazije u pobune Connachti ranih 1200-ih dinastija i srodni klanovi su protjerani u Iar Connacht; njihov tadašnji vođa bio je Aed Ua Flaithbertaigh, koji je umro 1236. Ostali su vladari područja do 1650-ih, kada je većinu zemljišta konfiscirao englski Commonwealth. Međutim, nositelji prezimena se često mogu naći u tom području kao i drugim dijelovima Grofovije Galway. Tri člana porodice su posljednjih decenija služili kao gradonačelnici Galwaya.

O'Flaherty je anglicizirana verzija Gaeličkog Ó Flaithbheartaigh, što se najčešće prevodi kao "sjajan vladar". Moto klana je Fortuna Favet Fortibus, ili "Sreća služi hrabre". Postoje mnoge verzije imena, uključujući Flaherty, Fleharty, Flaverty, Faherty, Fairty, Laverty i Lafferty. O'Flahertyjevi su bili ratoborni, o čemu svjedoči znak koga su objesili na zapadnim vratima grada Galway: "neka nas Bog sačuva od divljih O'Flahertyjeva". Za razliku od svojih susjeda-trgovaca u anglo-normanskom gradu, O'Flahertyjevi su očuvali brehonske zakone, prema kome se poglavar klana ili taoiseach birao među širom porodicom umjesto da je titulu nasljeđivao najstariji sin. O'Flahertyjevi vladali zemljom preko niza zamaka, od kojih je najveći, Aughnanure, kraj Oughterarda, danas otvoren javnosti.