Njemačka Wikipedija

Izvor: Wikipedia
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Favicon of Wikipedia Njemačka Wikipedija
Logo njemačke Wikipedije
Glavna stranica njemačke Wikipedije
URL http://de.wikipedia.org/
Komercijalan?ne
Tip Internetski enciklopedijski projekt
Registracijaopcionalna
Jeziknjemački
Posednik Fondacija Wikimedia
Autor Njemačka wiki zajednica

Njemačka Wikipedija ili Wikipedija na njemačkom jeziku (Deutschsprachige Wikipedia) je izdanje Wikipedije na njemačkom jeziku. Predstavlja najveću od svih ne-engleskih Wikipedija i jednu od prvih koja je stvorena.

Historija[uredi | uredi kôd]

Prva pod-domena za ne-englesku Wikipediju bila je rezervirana za njemačku Wikipediju; to je Jimbo Wales objavio 16.3. 2001.[1] Stvaranje članaka na njemačkoj Wikipediji je započelo u maku 2001,[2] nešto kasnije od katalonske Wikipedije.

Veličina i opseg članaka[uredi | uredi kôd]

Rast broja članaka 2001 - jun 2007

U oktobru 2007. godine ovo izdanje Wikipedije je imalo 640.000 članaka[3], te bilo na drugom mjestu iza izdanja na engleskom jeziku. 98%[4] of the articles had more than 200 characters, 89%[4] had more than 512 bytes, 44%[4] članaka je imalo više od 2 KB, a članci su u prosjeku imali 3153[4] bytes or 430[4] riječi. Te brojke se smatraju najvećima među Wikipedijama takve veličine.

Ova Wikipedija je sadržavala 125.000 biografija i 48.500 članaka za razvrstavanje.[5]

Jedna od specifičnosti njemačke Wikipedije je daleko veća selektivnost u izboru članaka, te se često brišu članci u začetku, članci posvećeni fiktivnim likovima i sličan materijal.

Jezik[uredi | uredi kôd]

Broj registriranih korisnika

Njemačka Wikipedija se piše na standardu njemačkog jezika koga je preporučio Duden. Švicarski i austrijski izrazi se toleriraju jedino u člancima regionalne tematike.

Njemački dijalekti poput švicarskog njemačkog se ne koriste na njemačkoj Wikipediji. Umjesto toga se za njih koriste posbene Wikipedije kao što su alemanska (als:), donjonjemačka (nds:), luksemburška (lb:), pensilvanijska njemačka (pdc:), ripuarijska (nekoć Kölsch; ksh:), i bavarska (bar:).

Izvori[uredi | uredi kôd]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kôd]