Njegošev mauzolej

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mauzolej
Spomenik Njegošu u Mauzoleju

Njegošev mauzolej nalazi se na Lovćenu u Crnoj Gori i posvjećen je Petru Drugom Petroviću Njegošu. Od Cetinja do mauzoleja vodi asfaltni put u dužini od 21 km. Podignut je po zamisli hrvatskog i jugoslavenskog vajara Ivana Meštrovića na mjestu na kome je prethodno srušena Njegoševa zavetna crkva koju je lično podigao još za života u slavu Svetog Petra Cetinjskog, oko 1845. godine, sa željom da u njoj bude sahranjen. Crkva je granatirana u oba svetska rata da bi konačno 1974. godine bila srušena uprkos protivljenju Mitropolije i vernika, i na njeno mjesto je podignut današnji mauzolej. Do mauzoleja vodi tunel sa stepeništem probijen u masivu Lovćena.

Unutrašnjost[uredi | uredi kod]

U predvorju Njegoševog mauzoleja stoje dvije kamene karijatide: majke i ćerke (ili Njegoševe majke i sestre - kako smatraju neki istoričari), teške po 7,5 tona. U pročelju mauzoleja smještena je figura Njegoša, izrađena od najljepšeg i najboljeg kamena teškog 28 tona, a nad njom se nalazi orao raširenih krila. Dolje u kripti mauzoleja nalazi se Njegošev grob. Počivalište, odnosno mermerni sarkofag sa posmrtnim ostacima Njegoša sagrađen je od bijelog mermera. Za ukrašavanje svoda utrošeno je 18 kg zlata. Na nadgrobnoj mermernoj ploči piše samo „Njegoš 1813. – 1851“, bez imena i oznaka vladičanskog dostojanstva.

2012. godine Mitropolija crnogorsko-primorska pokrenula je inicijativu za obnovu Njegoševe zavetne crkve na Lovćenu.[1] Obnova se završavala u septembru 2013. godine i koštala je više od milion evra.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]