Niko Bellic

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Niko Belić
Puno ime Niko Belić
Mesto stanovanja Liberti siti
Rođaci Rođakinja: Malori Bardas
Rođak: Roman Belić
Majka: Milica Belić
Serija igre Grand Theft Auto
Prva igra Grand Theft Auto IV
Glumac Majkel Holik

Niko Belić (u originalu napisano kao Niko Bellic) je glavni lik Rokstarove igre Grand Theft Auto IV.

Niko je odrastao u ratom razorenoj Bosni, ali je rođen u Srbiji.[traži se izvor] Njegov otac je bio siledžija i pijanac koji nikad nije verovao da će njegov sin uspeti u životu. Ipak Nikova majka, Milica, verovala je da će Niko postati dobra ličnost. Kao „gnevni“ adolescent, učestvovao je u ratovima na tlu bivše Jugoslavije[1], gde je video i počinio mnoga zverstva, koja su ga duboko pogodila i učinila da Niko život posmatra cinično, a takođe i da ima snažne osećaje kajanja i depresije. Mnogi Nikovi prijatelji su poginuli. Niko je tako postao „žilav“ i stekao je mnogo iskustva tokom rata.

Nakon završetka rata, njegov rođak Roman Belić emigirao je u Sjedinjene Države u grad Liberti siti (engl. Liberty City), koja je parodija Njujorka. Odatle je stalno Niku pričao kako se obogatio i postao slavan. Tako je Niko doputovao u Liberti siti. Po svom dolasku u Ameriku, on opisuje svoju mračnu prošlost rečenicom: „Život je komplikovan, ubijao sam ljude... krijumčario sam ljude... prodavao ljude. Možda će ovde stvari ipak biti drugačije.“ Drugi razlog Nikovog dolaska u Liberti Siti jeste potraga za Darkom Brevićem, čovekom koji je za vreme rata u Srbiji izdao jedinicu u kojoj se Niko borio. Ali situacija nije bila onakva kako mu je to prikazao njegov rođak. Roman je zapao u kockarske dugove i u velike opasnosti. Imao je nezavršenih poslova sa nekim mafijašima. Niko je morao da se upusti u kriminalni život da bi spasao svoga rođaka. Zbog svog ratnog iskustva mogao je lako da barata oružjem.

Tokom igre, Nikovo prezime je pogrešno spelovano "Bellic", a izgovarano Belik. Pošto su prezimena drugih Srba (Darka Brevića i Florijana Kravića) izgovarana pravilno, postoji mogućnost da je ime Bellic jednostavno engleska „verzija“ prezimena Belić.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]