Neuquén (rijeka)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
kanjon rijeke
Satelitska snimka

Neuquén je druga najvažnija rijeka u pokrajini Neuquén u argentinskoj Patagoniji, nakon rijeke Limay.

Pregled[uredi | uredi kod]

Rijeka izvire na sjeverozapadu pokrajine, na nadmorskoj visini od 2.300 metara, u u nju uviru brojni potoci kroz doline donjih Anda, dok napreduje dijagonalno u smjeru jugoistoka. Među tih potocima, neke od njih potječu od pražnjenja malih jezera kao što su su Trocomán, Reni Leuvü, Agrio i Nahueve. Dalje, njeni glavni pritoci su rijeke Varvarco i Agrio, koje doprinose gotovo trećinu toka Neuquéna. Duž svog toka rijeka prima neke sedimente iz vulkana Copahue i Domuyo koji utječu na jasnoću inače čiste vode.

Nakon što susreće Agrio, Neuquén nema prirodnih jezera koja bi mogla regulirati njen tok, što rezultira oštrim podizanjem razineod vrijeme odmrzavanja i kišnih razdoblja. Odvodni kanal prema jezeru Pellegrini u pokrajini Río Negro izgrađen je zbog naglih promjene u protoku, kao i kompleksa hidrolektrana Cerros Colorados.

Prosječni protok rijeke je 308 m³ / s (mjereno na Paso de Indios), a površina joj je oko 50.774 km ². Na kraju n Neuquén sreće rijeku Limay rijeke u blizini grada Neuquéna, stvarajući Rio Negro, koja nastavlja svoj put prema istoku u Atlantski ocean.

Iako nije poznata kao druge ribolovne rijeke u Patagoniji, rijeku posjećuju ribolovni entuzijasti, kao i dva umjetna jezera pod nazivom Los Barreales i Mari Menuco, koja se nalaze pored rijeke u blizini granice s Río Negro provincijom . Glavna lovina su pastrve i patagonijska pejerrey.