Limay (rijeka)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Satelitska snimka
trajekt na rijeci Limay

Limay je važna rijeka na sjeverozapadu Argentine (regija Comahue unutar Patagonije). Ona izvire na istočnom kraju jezera Nahuel Huapi i teče u krivudavoj putanji oko 380 km, prikupljajući vode nekoliko pritoka, kao što su Traful, Pichileufú i Collon Cura. Zatim susreće rijeku Neuquen i zajedno postaju Río Negro. Na tom se ušću nalazi grad Neuquén.

Rijeka služi kao prirodne granice između pokrajina Río Negro i Neuquen. Njene duboke vode su jasne, i imaju veliki protok (700 m³ / s prosječno). Njeno porječje ima površinu od 61.723 km ², i obuhvaća gotovo sve rijeke i potoke Atlantskog bazena u regiji, kao i veliku mrežu jezera.

Vode Limaya se koriste za hidrolektrane na pet brana : Alicurá, Piedra del Águila, pichi Picún Leufú, El Chocón i Arroyito, zajedno s kompleksom Cerros Colorados na rijeci Neuquén oni doprinose s više od jedne četvrtine od ukupnog hidrolektrične energije e u zemlji.Izgradnja uzastopnih brana i akumulacija je smanjila duljinu rijeke (koja je bila prvotno oko 450 km). Pored nje, na mjestu Arroyito, izgrađena je godine 1980. jedino postrojenje za tešku vode u Južnoj Americi.

Rijeka se također koristi za ribolov, a u nekim točkama njene su prikladna ljetna odmarališta , s objektima za kampiranje.Ova rijeka bila je prekrivena vulkanskim pepelom u zadnje vrijeme (2011) budući da je vulkan Puyehue eruptirao u lipnju 2011.