Nenad Popović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nenad Popović
Biografija
Datum rođenja 30. 9. 1966. (1966-09-30) (57 god.)
Mesto rođenja Tuzla (Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija SFRJ)
Državljanstvo Srbija Srbija
Veroispovest Pravoslavac
Politička partija Srpska narodna partija
Ranije:
Demokratska stranka Srbije (1992—2014)
Diploma sa Univerzitet u Beogradu
Profesija mašinski inženjer,
doktor ekonomskih nauka,
političar
Mandat(i)
Predsednik SNP
Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj
Trenutna funkcija — od 29. juna 2017. godine
Predsednik Vlade Ana Brnabić
Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije
2012 — 2014.

Nenad Popović (Tuzla, 30. septembar 1966) je srpski političar, mašinski inženjer i doktor ekonomskih nauka. Osnivač je Srpske narodne partije. Aktuelni je ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije. Nekadašnji je potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Ruskom Federacijom. Bivši je potpredsednik DSS.

29. juna 2017. godine izabran je za ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Arhivirano 2021-08-11 na Wayback Machine-u.

Od 5. novembra 2020. godine obavlja funkciju kopredsednika srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Biografija

[uredi | uredi kod]

Dr Nenad Popović je rođen u Tuzli 1966. godine. Otac Nemanja Popović je univerzitetski profesor i akademik Ruske akademije prirodnih nauka, a majka Danica profesorka istorije. Krsna slava Popovića je Lazareva subota.[1]

Srednju školu je završio u Tuzli, a diplomirao 1992. godine na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Magistrirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Moskvi. Završio je 10. klasu Visoke škole bezbednosti i odbrane 2021. godine. Govori ruski i engleski jezik.

Predavao je na Ekonomskom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, kao i na Ekonomskom fakultetu Moskovskog državnog rudarskog univerziteta.

Objavio je osam knjiga i više od 120 naučnih radova iz različitih oblasti, uključujući oblasti ekonomije, regionalnog razvoja, menadžmenta, ekonomskih odnosa Srbije i Rusije, kao i ekonomskog razvoja južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

ABS Elektro, kompanija koju je Popović osnovao pre 25 godina, počela je kao kompanija za prodaju i proizvodnju aluminijumske elektrotehničke opreme i sistema automatizacije za fabrike. Danas ova korporacija broji 3.000 zaposlenih u osam kompanija i naučnih instituta u Rusiji. Korporacija je vodeći snadbevač elektrotehničke opreme za energetska, hidroelektrična i hidronuklearna postrojenja u Rusiji i regionu.

Popović je započeo karijeru u državnoj službi 2005. godine kao šef Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i zamenik predsednika Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Bio je član parlamenta od 2008. do 2012. godine kao poslanik Demokratske stranke Srbije, a takođe i potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije u periodu od 2012. do 2014. godine.

Vodio je poslaničku grupu prijateljstva sa Ruskom Federacijom.

Na poziciju na kojoj se sada nalazi u Vladi kandiduje ga to što je uspešan privrednik koji je ostvario međunarodno priznate rezultate u oblasti razvoja i primene inovacija u industriji.

Popović se povukao iz svojih poslovnih poduhvata kako bi se bavio javnim poslom u Srbiji.

On primenjuje svoje jedinstveno prethodno poslovno iskustvo kako bi poboljšao preduzetničko okruženje i time poveo Srbiju ka perspektivnoj i inovativnoj tehnološkoj budućnosti.

Nada se da će pretvoriti Srbiju kako u regionalnog, tako i u globalnog tehnološkog lidera kroz svoje inicijative za smanjenje birokratije, povećanje budžeta za srpske preduzetnike i otvaranje radnih mesta i šansi za investicije.

Veliki je zagovornik srpske tehnologije i inovacija, i neprestano je promoviše inostranim vladama, investitorima i svetskim tehnološkim kompanijama.

Pored obavljanja dužnosti ministra, Popović prati srpsku fudbalsku reprezentaciju, kao i Fudbalski klub Partizan, posećujući utakmice kada god je to moguće.

Strastveni je skijaš i rekreativni planinar koji uživa u skijanju i planinarenju u Srbiji i drugim evropskim zemljama.

Osnovao je 2002. godine Fond ABS Elektro, humanitarnu organizaciju koja podržava različite projekte vezane za podršku deci, kulturi, nauci, obrazovanju i sportu.

Bio je predsednik Fudbalskog kluba Partizan, kao i potpredsednik Košarkaškog kluba Partizan.

Predsednik je Fondacije „Sveti Aleksandar Nevski“ iz Beograda, koja je zaslužna za obnovu memorijalnog kompleksa spomenika Ruski Nekropolj na Novom groblju u Beogradu.

Predsednik je Počasnog saveta Društva srpsko-ruskog prijateljstva.

Član je Počasnog saveta Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, kojem predsedava patrijarh Ruske pravoslavne crkve.

Počasni je predsednik Fondacije Besmrtni puk Arhivirano 2021-08-11 na Wayback Machine-u iz Beograda.

Osnovao je 2014. godine Srpsku narodnu partiju (SNP), koja trenutno ima tri poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije i teritorijalne organizacije u preko sto gradova i opština u Republici Srbiji. Kao predsednik SNP, vodi snažnu nacionalnu politiku očuvanja teritorijalnog integriteta i teži da izgradi ekonomski razvijenu, pravnu, prosperitetnu i društveno odgovornu Srbiju.

Nagrade i odlikovanja

[uredi | uredi kod]

Nosilac je više odlikovanja, od kojih su najznačajnija:

  •   Orden Svetog Save Drugog Stepena, za obnovu i jačanje vere i Crkve u Srbiji, koji dodeljuje Njegova Svetost Patrijarh srpski;
  • Orden Prijateljstva, za poseban doprinos u razvoju ekonomskih i društvenih veza Srbije i Rusije, koji dodeljuje predsednik Ruske Federacije;
  • Orden Svetog Danila Moskovskog, za duhovni preporod Rusije, koji dodeljuje Patrijarh Moskovski i cele Rusije;
  • Orden prepodobnog Sergeja Radonješkog, za poseban doprinos razvoju odnosa i zbližavanju pravoslavnih naroda, koji dodeljuje Patrijarh Moskovski i cele Rusije;
  • Orden Prepodobnog Serafima Sarovskog, za poseban doprinos oživljavanju manastira, crkava, hramova kao i za crkveno-društveni aktivizam, koji dodeljuje Patrijarh Moskovski i cele Rusije;[2]
  • Orden za humanost Državne zajednice Srbije i Crne Gore za izuzetne doprinose u pomoći srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. Poreklo Nenada Popovića Portal Poreklo, 30 aprila 2012
  2. Biografija Nenada Popovića SNP, pristupljeno: 22. januara 2015.

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]