Nastavak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Nastavak (engl. sequel) je izraz koji se koristi za neko književno ili scensko djelo (film, roman, strip, video igra i sl.) koje nastavlja radnju, koristi likove ili se u svojim glavnim elementima oslanja na prethodno djelo. Tradicionalno se pod time podrazumijevaju djela fikcije koja prikazuju događaje u istom fiktivnom univerzumu kao i prethodno djelo, najčešće kronološki.

Iako se nastavci u određenim oblicima mogu pronaći i u samim počecima književnosti (pa se tako danas Homerova Odiseja smatra svojevrsnim nastavkom Ilijade), nastavci su svoj moderni oblik dobili sa razvojem masovnih medija, odnosno popularne kulture i masovnog tržišta koje je autorima i producentima brojnih djela omogućila da na njemu kroz nastavke dodatno eksploatiraju uspjeh popularnih djela. Jedan od ranih primjera su Tri mušketira, znameniti roman francuskog književnika Alexandrea Dumasa iz 1844. godine koji je već sljedeće godine dobio nastavak pod imenom Dvadeset godina kasnije.

Pod nastavcima se danas uglavnom podrazumijevaju cjelovečernji igrani filmovi, odnosno koji tvore filmske serije. U modernom svijetu nastavci mogu imati različite oblike, pa kao nastavak određenog filma može služiti i televizijska serija; u tim slučajevima nastavci predstavljaju dijelove medijskih franšiza na više različitih platformi, a s obzirom na veličinu i međusobno prožimanje nekoliko različitih fiktivnih univerzuma mogu stvarati izuzetno složene strukture od kojih je danas vjerojatno najpoznatiji Marvelov filmski univerzum.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]