Napredak

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Napredak (razvrstavanje).
Omot štampane partiture za Dawn of the Century, popularni klavirski marš u SAD 1900. godine, na kome je napredak prikazan kao djevojka s krilima, odnosno simboliziran novim tehnološkim izumima kao što su telegraf, električna sijalica, lokomotiva, automobil, šivaći i pisaći stroj.

Napredak ili progres (latinski: progressus, "napredovanje") je izraz koji u najširem smislu označava procese koji za posljedicu imaju primjetno i neporecivo poboljšanje stanja nekog pojedinca, društvene grupe ili institucije, odnosno njihov dolazak na "višu" razinu koji se odražava kroz zdravlje, materijalno blagostanje, bezbjednost, fizičke, intelektualne i tehnološke mogućnosti.

U užem smislu napredak predstavlja ideju u filozofiji historije i historiografiji prema kojoj historijski događaji za posljedicu imaju općenitu promjenu svijeta nabolje. Iako su se takve ideje mogle pronaći i kod pojedinih antičkih filozofa, one su svoj najsnažniji poticaj dobile u doba Prosvjetiteljstva u 18. vijeku, a vrhunac imale u tzv. Belle epocqueu, odnosno neposredno prije prvog svjetskog rata.

Uz koncept napretka je vezana i politička ideologija poznata kao progresivizam.

Veze[uredi - уреди | uredi izvor]