Nacrt:Uklanjanje šablona za održavanje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Šablon:Sređivanje pravila i smernica

Mnoge stranice na Vikipediji prikazuju šablone za održavanje koji ukazuju na probleme sa temom ili sadržajem stranice. Možda ste stigli na ovu stranicu pomoći nakon što ste kliknuli na vezu u takvom šablonu za održavanje, koja je glasila „o uklanjanju šablona obaveštenja”.

Šablone za održavanje dodaju i uklanjaju volonteri. Ova stranica za pomoć objašnjava proces ispitivanja i uklanjanja takvih šablona.

Pregled[uredi | uredi kod]

Šabloni za održavanje (ili „oznaka”) generalno se ne uklanjaju automatski. Čak i kada popravite greške opisane u šablonu za održavanje, oznaka će ostati na članku, dok je vi ili neko drugi ne ukloni ručno. Mehanika uklanjanja je obično jednostavna kao što je klik na dugme „Uredi” na vrhu stranice ili u odeljku (ukoliko niste već u režimu uređivanja), uklanjanje koda koji proizvodi prikaz šablona, ostavljanje opisa izmene i čuvanje izmena na stranici.

Nije u redu da uklanjate šablone za održavanje sve dok se prvo problem naznačen u šablonu ne popravi—to jest, samo kada oznaka za održavanje više nije validna, osim ako ona zaista ne pripada na prvom mestu.

Vikipedija funkcioniše zbog napora volontera kao što ste vi, čineći odvažne izmene da bi pomogli u izgradnji ove enciklopedije. Rešavanje problema, a zatim uklanjanje šablona za održavanje kada završite, važno je u tim naporima.

Rešavanje naznačenog problema[uredi | uredi kod]

Ne znamo koja vas je oznaka za održavanje dovela na ovu stranicu i na koji se određeni problem treba obratiti pažnja. Međutim, svaki šablon za održavanje sadrži veze na stranice pomoći, smernice ili druge relevantne stranice koje pružaju informacije o problemu koji je naznačen. Takođe ćete pronaći smernice za neke od najčešćih šablona ispod.

Mnogi uobičajeni šabloni za održavanje se odnose na probleme s referencama u članku, odnosno njihov nedostatak— zato što je pouzdano referenciranje žila kukavica članaka na Vikipediji i srž svih Viki politika i smernica, kao što su: prepoznatljivost, proverljivost, neutralna tačka gledišta i bez originalnog istraživanja. Mnoštvo drugih pitanja mogu biti označena uključujući ton i stil pisanja, strukturu teksta, nedostatak veza iz ili do drugih članaka koji je u saglasnosti sa Vikipedijinim priručnikom o stilu pisanja.

Pre nego što uklonite šablon, proverite da li je problem ispravljen. To zahteva određeni napor s vaše strane - da razumete problem i kako da ga rešite.

Primer[uredi | uredi kod]

Ako je problem označen šablonom za održavanje, to označava da članak ne sadrži nijednu referencu koja bi pouzdano podržala naveden tekst. Za označavanje ovakvih člankova može se koristiti šablon {{unreferenced}} tipično postavljen na početku viki koda tokom uređivanja članka. „Kod” šablona može izgledati ovako: {{Unreferenced|date=april 2024}}.

Važno je shvatiti da ono što vidite kada čitate članak i ono što vidite kad ga uređujete - nije isto. Dakle, kad uređujete članak vidite „kod” ali kad čitate članak vidite ovo:

Primer:

Ovaj obrazac sadrži brojne veze, koje su označene rečima i frazama u plavoj boji. Tri od ovih veza vode prema stranicama koje, kada se pretražuju, pružaju kontekst i resurse kako biste shvatili zašto je obrazac postavljen na stranicu i kako da se pozabavite problemom članka koji nema reference:

Bez obzira na to da li vas je oznaka za održavanje dovela do ove stranice, trebala bi sadržavati relevantna objašnjenja vezane za bilo koji problem. Pročitajte sledeće savete kako bi ste kontekstualno saznali o problemu i šta je potrebno da uradite kako bi ste taj problem rešili.

Kada ukloniti[uredi | uredi kod]

Šabloni za održavanje nisu namenjeni da ostanu trajno na članku. Svaki korisnik bez sukoba interesa može da ukloni šablon za održavanje u bilo kojoj od sledećih okolnosti:

  1. Kada je problem adekvatno adresiran;
  2. Kada se utvrdi da je problem rešen (možda od strane nekog drugog);
  3. Ponekad neko može postaviti šablon iako mu tu nije mesto ili jednostavno greškom. Savetuje se da prvenstveno porazgovarate sa postavljačem šablona (osim ako ovaj korisnik više nije aktivan na Vikipediji). U svakom slučaju, ako se pitanje čini spornim, tražite konsenzus na stranici za razgovor;
  4. Kada postoji konsenzus na stranici (ili negde drugde) o rešavanju označenog problema. Preporučljivo je da se označi stranica konsenzusa u opisu izmene zajedno sa vezom koja vodi do vaše izmene;
  5. Kada se s razlogom može zaključiti da šablon više nije relevantan, kao što je {tlx|{Current}} obrazac koji se pojavljuje u članku koji više ne dokumentuje trenutni događaj;
  6. Kada šablon za održavanje zahteva podršku, ali nije u potpunosti podržan. Na primer: Šabloni koji se odnose na neutralnost kao što su: sukob interesa,označen {{COI}} i Neutralna tačka gledišta, označen{{POV}}, toplo se preporučuje da osoba koja je postavila oznaku ostavi komentar na stranici za razgovor kako bi potpunila razlog šablona. Ako osoba koja je ostavila taj šablon to i ne uradi, ili je razgovor uspavan, šablon može biti uklonjen.
  7. Ako ne postoji konsenzus o uklanjanju starih i održavajućih šablona, sem {{POV}} šablona objašnjenih iznad. U vezi s tim, neki šabloni se odnose na stvari koje su binarne ili nemaju smisla- korišćenje šablona za održavanje je jako preporučljivo napisanih prema pravilima i smernicama Vikipedije, i ostaje dok se problem ne reši (na primer: nedostatak citata). Kao i sa neutralnom tačkom gledišta, samo godine mogu biti relativne ako se radi o nedostatku promena ili razgovora koji može biti protumačen kao „tihi konsenzus”, koji se ne isplati popravljati. To neizbežno uključuje osudu i subjektivne elemente.
  8. I na kraju, postoje slučajevi kada osoba koja stavlja šablon za održavanje, koja označava neku osnovnu stvar, otkriva da problem u stvari ne može da se reši. Na primer, ako je članak označen kao da mu nedostaju citati pouzdanih ili sekundarnih izvora, koje su napisale treće strane, a korisnik koji vidi šablon za održavanje otkriva da takvi izvori izgleda ne postoje, to obično znači da članak treba izbrisati. U takvim slučajevima nije toliko bitno da šablon ne pripada članku i da ga treba ukloniti, već da označavanje stranice radi održavanja nikada neće odgovoriti na ono kritičnije pitanje da sama stranica uopšte ne pripada Vikipediji.

Kada ostaviti[uredi | uredi kod]

Ne treba uklanjati šablone za održavanje ukoliko je ispunjeno bilo koje od sledećih:

  1. Problem još uvek nije razrešen;
  2. Postoji aktivnost u toku ili diskusija vezana za problem oko šablona (sa izuzetkom Šablon:Neutralnost);
  3. Ne razumete problematiku koju naznačava šablon;
  4. Plaćeni ste da uređujete članak ili imate drugi konflikt interesa.

Uklanjanje[uredi | uredi kod]

Da li ste pažljivo iščitali stranice za pomoć i temeljno razrešili problem? Ili ste doneli sračunatu odluku da šablon nije, ili nije više, primenjiv? Odlično! Sada, da biste uklonili šablon:

  1. Kliknite bilo na "Uredi" ili "Uredi izvor" na vrhu stranice, ili ako šablon za održavanje nije na vrhu stranice već negde unutar članka, možete koristiti i section edit link;
  2. Ako uređujete vikitekst („izvorno“ uređivanje): Izbrišite kod šablona.Kod koji vidite u ovom članku za uređivanje biće u sledećoj formi: {{Name of template|date=Month Year}}. Ako koristite vizuelno uređivanje, kliknite na šablon koji će postati plav. Pritisnite na „Izbriši” dugme koje će se pojaviti na samom šablonu;
  3. Ostavite opisni sažetak za uređivanje, npr. „Uklonjeno [ ubacite naziv šablona ] jer sam rešio problem;“
  4. Kliknite Objavi izmene.

To je to. Hvala!

Promena šablona[uredi | uredi kod]

Problemi naznačeni nekim šablonom mogu implicirati sekundarne probleme koji će još uvek postojati nakon što razrešite glavni problem. U takvim slučajevima, može biti prikladnije da promenite šablon nakon Vaše izmene nego da ga samo uklonite. Obrazloženje za promenu šablona treba obrazložiti u rezimeu promena na dnu stranice.

Na primer: na jednom članku se nalazi šablon {{bez izvora}}. Ovaj šablon se postavlja na stranice bez reference. Prema tome, dodavanje samo jedne odgovarajuće reference čini da šablon više nije važeći. Međutim, ta promena ne dovodi do dovoljnog snabdevanja članka. U ovom primeru, promena drugog šablona može biti pogodnija, u zavisnosti od vrste, kvaliteta i načina problema.Postoje šabloni koji bi mogli biti pogodniji i koji se mogu naći na stranci šablona i obaveštenja.

Suprotno tome, neki šabloni označavaju izrazito diskretne probleme pri kojima ne treba razmotriti prelazak na drugi šablon. Na primer, ako je članak „ siroče “ - što znači da nema nijednu viki vezu koja bi odvela do nekog drugog članka, dodavanjem viki veza može rešiti problem i uklanjanje oznake je nedvosmisleno; Ako je šablon postavljen na jednom delu članka, tamo de su diskretne sekcije, problem može biti rešen postavkom šablona ili [[|Šablon:Inline cleanup tags|postavljanjem oznaka za čišćenje]], ako takva verzija šablona postoji; U nekim slučajevima, može biti od pomoći da zatražite zahtev za uklanjanje šablona za održavanje sa urednikom koji je inicijalno dodao isti u sporni članak.

Specifične smernice šablona[uredi | uredi kod]

Ovaj paragraf služi kao vodič za pitanje kako pristupiti nekim od uobičajenih šablona, koji su vas i mogli dovesti na ovu stranicu. Detaljnije informacije o šablonima mogu biti pronađene pristupanjem na linkove samih šablona.

Kliknite "prikaži" sa desne strane, da biste prikazali instrukcije.

Istraživanje označenog problema[uredi | uredi kod]

Kao što je prethodno naznačeno, većina šablona zadrži poveznice ka links to guidance pages. Additionally, many templates have documentation that provides more information about the template's flagged issue, which is displayed when you visit the template page itself.

To access the template and thereby see its documentation, type into the search field Template:, followed by the name of the template, seen when you view its placement in the Edit interface (typically found in the first lines of the article). The first "parameter" is the name of the template.

For example, if you found this in the Edit interface, {{Unreferenced|date=april 2024}}, then you would visit the template itself by searching for Template:Unreferenced. The accompanying documentation for all maintenance templates, if it exists, can be located in this way.

Potrebna vam je pomoć?[uredi | uredi kod]

Pročitali ste ovu stranicu ali ste i dalje zbunjeni šta treba da se uradi povodom problema na stranici i kako skloniti šablon za održavanje? Probajte da potražite pomoć na Trgu, stranici namenjenoj za postavljanje pitanja. Alternativno, možete potražiti pomoć na našem Diskord serveru.