NK Mursa-Zanatlija Osijek

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
NK Mursa-Zanatlija Osijek
Nogometni klub Mursa-Zanatlija Osijek
Nema grba ? Postavite ga sami.
Općenito
Liga 1. ŽNL Osječko-baranjska
Osnivanje 1971.
Nadimci „Zanatlija“
Stadion Mačkamama
(500 gledatelja)
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući

NK Mursa-Zanatlija nogometni je klub iz Osijeka.

Pod sadašnjim imenom, klub djeluje od 1. srpnja 1993., a nastao je spajanjem dotada samostalnih, također amaterskih gradskih nogometnih udruga. Naime, NK Mursa je utemeljena 1971., a NK Zanatlija dvije godine kasnije.

Nakon Domovinskog rata, mijenjajući u nekoliko navrata stupanj natjecanja, "plavo-žuti" trenutačno se natječu u 1. ŽNL Osječko-baranjskoj, ŽNS Osiječko-baranjski.

Dres kluba (i njegovih samostalnih prethodnika), koji odigrava utakmice kao domaćin na igralištu "Mačkamama", u raznim generacijama, nosili su i nogometaši dokazani i u višim ligama, kao što su: Danijel Almaši, Zdenko Anić, Mario Bajtl, Zdravko Čulinović, Dražen Husić, Ilija Ivković, Dražen Jajetić, Mario Kolovrat, Ante Lončar, Siniša Medenica, Mario Nikšić, Mario Perić, Miodrag Petričević, Slavko Petrović, Izet Redžepagić, Branko Ribarić, Vlado Trajković, Tomislav Vuletić i mnogi drugi. Posebno ističemo Baranjce, u vrijeme njihova progonstva za Domovinskog rata.

Dok su djelovali samostalno, nogometaši Zanatlije upisali su dva zapažena dosega. Pod vodstvom trenera Darka Ružića, 1981. su se plasirali u MNL "Osijek-D.Miholjac-Valpovo", a dvije godine kasnije (osim nastupa u finalu Kupa NSO Osijek, protiv Metalca) uzdigli su se stupanj više, u MNL "Osijek-B.Manastir-D.Miholjac-Valpovo-Vukovar". Trajno je zapamćen i pothvat "zanatlija" na Zimskom malonogometnom prvenstvu Osijeka, siječnja 1982, kad su osvojili prvo mjesto u natjecanju koje je okupilo sve osječke nogometne klubove.

Od igrača koji su igrali u Zanatliji, a kasnije napravili zapaženu karijeru, bez premca je internacionalac Dragan Vukoja, a najduži staž imao je neuništivi golgeter Bakir Terzić. Pravi kuriozitet je karijera koju je Dragomir Kamenov, nekad istaknuti branič Metalca, igrajući pet sezona za Zanatliju, zaključio kao 45-godišnjak. Mursa je, pak, igrajući u općinskom stupnju svoj najveći uspjeh zabilježila 1983. kada je osvojila naslov prvaka i popela se stepenicu više.

Na trenerskoj klupi izmjenjivali su se sportski djelatnici s ugledom i izvan gradskih okvira, kao što su Vladimir Aubrecht, Stevo Drljača, Željko Ivković, Stjepan Kovač, Petar Kratil, Aleksandar i Zdravko Rupnik, Ivo Pavičić te Milenko Vojnović. Svi oni, u granicama objektivnih mogućnosti, pridonosili su, u raznim vremenskim periodima, građenju povijesti Murse, odnosno Zanatlije, te Murse-Zanatlije.

U razdoblju nakon Domovinskog rata, najveći uspjeh ostvaren je 2003, kad je osvojen Kup NS Osijek pod vodstvom trenera Milenka Vojnovića. Osim seniorske momčadi, u klubu oduvijek poklanjanju veliku pozornost odgoju i školovanju mladih nogometaša. Trenutno u klubu aktivno djeluju kadeti, pioniri stariji i pioniri mlađi. NK Mursa-Zanatlija poznat je i po njegovanju tradicije organiziranja "Memorijala Gorana Zobundžije", u znak sjećanja na bivšeg igrača Murse i nekadašnjeg predsjednika Proletera (današnja Fortuna VNO).

Iz plejade sportskih djelatnika, aktiviranih tijekom tridesetak godina djelovanja, svakako se ističu dva imena. Nezaboravni Gejza Horvat, nekad tajnik "zanatlija", istu je dužnost dugo obnašao u fuzioniranom klubu, kojem je ostao vjeran sve do svoje smrti, siječnja 2003. Pedantno radeći na administrativnim poslovima utisnuo je dubok trag i u sveukupnu povijest osječkog amaterskog nogometa. Krešimir Biskupović, zvani KIKO, svakako je živuća legenda kluba kojega je bio jedan od osnivača, igrača, trenera (bio čak i nogometni sudac), a sve do ne davno bio njegovim predsjednikom odstupivši na svoj zahtjev s te funkcije zbog bolesti. Kao priznanje skupštinari kluba mu dodijelili titulu Počasnog predsjednika kluba.

U sezoni 2011./12. NK Mursa-Zanatlija je osvojila 1. mjesto u 2. županijskoj nogometnoj ligi. Time je klub stekao pravo da kroz dvije kvalifikacijske utakmice s baranjskim predstavnikom izbori plasman u 1. ŽNL, što je i ostvareno.