Munmu od Sille

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Munmu od Sille
Hangul문무왕
Hanja文武王
Revidirana romanizacijaMunmu Wang
McCune–ReischauerMunmu Wang
Ime po rođenju
Hangul김법민
Hanja金法敏
Revidirana romanizacijaKim Beopmin
McCune–ReischauerKim vǒbmin

Munmu od Sille (ponekad navođen i kao Moonmu; ? - 681) je bio 30. po redu vladar države Silla, odnosno prvi vladar ujedinjene Koreje, koji je vladao od 661. do 681.[1]) Bio je sin kralja Muyeola i kraljice Munmyeong, mlađe sestre znamenitog generala Kim Yu-shina. Rodio se kao princ Beommin (법민, 法敏), a u mladosti ga je otac zadužio da se bavi pomorskim pitanjima; na tom je mjestu ostvario izvrsne diplomatske kontakte sa carskom Kinom pod dinastijom Tang i ocu omogućio da sklopi savez protiv suparničkih korejskih država Baekje i Goguryeo. Godine 660. je saveznička vojska osvojila Baekje, čija je teritorija pripojena Silli. Sljedeće godine je princ Beommin naslijedio oca i uzeo ime Munmu.

Godine 668. su kineske i Silla trupe osvojile Goguryeo, čime je završen period Tri Koreje i otpočeo period Ujedinjene Sille. Munmu je, prepoznavši namjeru svog saveznika, kineskog cara Gaozonga da anektira cijeli Korejski poluotok, uskoro protiv njega otpočeo rat koji je 676. završen pobjedom Sille. Kralj Munmu je umro 681. i naslijedio ga je princ Sinmun.

Preci[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Il-yeon: Samguk Yusa: Legends and History of the Three Kingdoms of Ancient Korea, translated by Tae-Hung Ha and Grafton K. Mintz. Book Two, page 79. Silk Pagoda (2006). ISBN 1-59654-348-5
  2. sin kralja Jijeunga
  3. kćer kralja Beopheunga