Muhe gusjeničarke

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Tachinidae
Gonia capitata Tachinidae 3.jpg
Gonia capitata
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Arthropoda
Razred: Insecta
Infrarazred: Neoptera
Red: Diptera
Podred: Brachycera
Porodica: Tachinidae

Tachinidae (muhe gusjeničarke, tahine), porodica dvokrilaca koja parazitira na štetnicima, tako da se ubrajaju u vrlo korisne kukce važne u suzbijanju štetnika. Ženke odlažu jaja u blizini domadara (gusjenice) na biljku kojom se domadar hrani ili pojedinačno na kožu domadara probijajuči njegovu kožu posebnom iglicom ili pilom u koju onda izleže jaja. Ličinka muhe isprva se hrani krvi domadara, a kasnije isišu i sve unutarnje organe nakon čega se izvlače iz uginulog domaćina. Neke vrste imaju po dvije, pa i tri generacije godišnje

Muhe tahine koje legu jaja u blizini domadara ili na tlu koje kasnie traže domaćina legu oko 1.000-5.000 jaja, dok one koje polažu jaja u domaćinu legu oko 30-100 jaja.

Tahine parazitiraju na više vrsta leptira, a od njih neke i na preko 60, Compsilura concinnata, koja napada i neke ose listarice. Ernestia rudis odlaže jaja na domaćina. Sturmia gilva je malena muha koja parazitira na više vrsta leptira, a jaja polaže na biljku kojom se domadar hrani. Carcelia chelonidae parazitira u gusjenicama leptira i nekih drugih kukaca. Tachina larvarum je najraširenija vrsta poznata kao parazit na šumskim i poljoprivrednim štetnicima.

Postoji blizu 10.000 vrsta[1] ovih muha, od kojih neke pripadaju podporodicama Dexiinae, Exoristinae, Goniinae i Phasiinae[2].

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Wikispecies-logo.svg
Wikivrste ima informacije vezane uz: