Mon oncle Antoine

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mon oncle Antoine
RežijaClaude Jutra
ProducentMarc Beaudet
ScenarioClaude Jutra
Clément Perron
UlogeJacques Gagnon
Jean Duceppe
Olivette Thibault
Lionel Villeneuve
Claude Jutra
MuzikaJean Cousineau
FotografijaMichel Brault
MontažaClaire Boyer
Claude Jutra
DistribucijaNational Film Board of Canada
Janus Films
Datum(i) premijere
12. 11. 1971 (1971-11-12)
Trajanje104 min.
Zemlja Kanada
Jezikfrancuski
Budžet750.000 CDN$

Mon oncle Antoine (sh. Moj ujak Antoine) je kanadski igrani film snimljen 1971. godine u režiji Claudea Jutre, poznat po tome što se danas često navodi kao jedno od najboljih ostvarenja u historiji kanadske kinematografije.

Po žanru je drama sa određenim elementima komedije, a radnja se odvija krajem 1940-ih u rudarskom gradiću u frankofonoj provinciji Kvebek. Protagonist, koga tumači Jacques Gagnon, je 15-godišnji dječak koji živi kod svog ujaka, lokalnog pogrebnika, i koji se neposredno pred Božić zbog tragične smrti jednog dječaka mora prvi put suočiti sa pravom prirodom ujakovog posla, ali i otkriti mnoge neugodne istine o životu.

S obzirom da se radnja Mon oncle Antoine događa neposredno pred tzv. Azbestni štrajk, događaj koji se obično tumači kao početak Tihe revolucije kojom se Kvebek 1950-ih i 1960-ih transformirao u modernu sekularnu državu, dio historičara ga je smatrao svojevrsnima alegorijskim prikazom tog procesa. Kritičarima je, međutim, daleko više imponiralo Jutrino režijsko umijeće, te je Mon oncle Antoine dobio brojne pohvale i prestižne nagrade, a također je bio i prvi kanadski kandidat za Oscar za najbolji film na stranom jeziku. U nekoliko anketa među kanadskim i drugim kritičarima je proglašavan najboljim kanadskim filmom svih vremena.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]