Mobon od Goguryeoa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mobon od Goguryeoa
Hangul모본왕
Hanja慕本王
Revidirana romanizacijaMobon-wang
McCune–ReischauerMobon-wang
Ime po rođenju
Hangul해우 or 애루 or 막래
Hanja解憂 or 愛婁 or 莫來
Revidirana romanizacijaHae U or Aeru or Mangnae
McCune–ReischauerHae U or Aeru

Kralj Mobon od Goguryeoa (? - 53, vl. 48 - 53) bio je peti po redu vladar Goguryeoa, najsjevernijeg od Tri kraljevstva Koreje. Prema Samguk Sagiju Mobon je bio najstariji sin kralja Damusina i krunski princ, ali je zbog mladosti nakon Daemusinove smrti 44. vlast preuzeo Daemusinov mlađi brat Minjung. Samguk Yusa, pak, navodi da je Minjung, zapravo bio Mobonov stariji brat.

Mobon je u svakom slučaju preuzeo vlast nakon Minjungove smrti godine 48. Njegova vladavina je bila kratka i u njoj je pokazao tiransku narav. Godine 49. je vodio neuspješni rat protiv Kineza. Godine 53. ga je ubio Duro, dvorjanin rodom iz Mobon-wona. U toj oblasti je i pokopan, zbog čega je dobio posthumno ime. S njim je izumrla tzv. Legendarna ili glavna loza vladarske dinastije Goguryeoa.

Naslijedio ga je Taejo, s kojim počinje loza Gungnae, a koji će postati poznat kao drugi nadugovječniji monarh u historiji svijeta.

Dio korejskih historičara smatra kako je Mobon neopravdano ocrnjen, odnosno kako je njegova tiranska reputacija posljedica Taejove propagande.

V. također[uredi | uredi kod]

Kraljevske titule
Prethodi:
Minjung
Kralj Goguryeoa
48 – 53
Slijedi:
Taejo