Močvara Tišina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tišina
IUCN kategorija IV (zaštićeno stanište)
LokacijaUz rijeku Savu
Najbliži gradŠamac
Površina1,96 km² (1 mi² )
Osnivanje2019
Upravljačko tijeloOpština Šamac

Močvara Tišina nalazi se u naselju Tišina, teritorija opštine Šamac, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina. Osnovne vrijednosti močvare su:

  • močvare i bare Mala Tišina, Velika tišina i Odmiut bara, sa pripadajućim eko sistemima, koji čine jedan od posljednjih močvarno-barskih kompleksa u Posavini i predstavljaju važno gnjezdište, zimovalište, hranilište i spavalište brojnih ptičijih vrsta
  • specifične geološke i hidrološke pojave
  • staništa reliktnih rijetkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta: atraktivni vodomar (Alcedo atthis), riba bolen (Aspius aspius) iz porodice šarana, za barsku kornjaču (Emys orbicularis), ali i za rijetke sisare kao što je to evropski šišmiš veliki potkovnjak (Rhinolophus ferrumequinum), te neke druge značajne vrste iz evropske Natura 2000 mreže.
  • bara Tišina od prvorazrednog je značaja za lokalnu faunu, jer nikad ne presušuje.

Bara Tišina, dio Orjena i planina Vranica su tri pilot područja u BiH, koja su odabrana za EU projekat mreže zaštićenih područja Natura 2000, pod nazivom "Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH". Projekat finansira Vlada Švedske, a njime upravlja Delegacija Evropske unije u BiH.[1]

Zaštićeno područje[uredi | uredi kod]

Močvara Tišina je proglašena za zaštićeno podruje, slijedećih karakteristika:

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Područje prirode Tišina, Bosanski Šamac
  2. „Odluka o zaštiti zaštićenog staništa Tišina”. Službeni glasnik Republike Srpske, broj 83, 8.10.2019.. Pristupljeno 10.10. 2021.