Mjesečev medvjed

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mjesečev medvjed
Status zaštite

Status zaštite: Osjetljivi (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Ursidae
Rod: Ursus
Vrsta: U. thibetanus
Dvojni naziv
Ursus thibetanus
(G. Cuvier, 1823.)
Sinonimi

Selenarctos thibetanus
Ursus torquatus (Blandford 1888.)

Mjesečev medvjed (lat. Ursus thibetanus) je vrsta zvijeri iz porodice medvjeda koji živi u Aziji. Bliski je srodnik mrkog medvjeda.

Izgled

[uredi | uredi kod]

Mjesečev medvjed građom je sličan mrkom medvjedu, ali je laganije građen i ima tanje udove od njega[1]. Tijelo je dugo 120-180 centimetara, dok je rep dug 6-10 centimetara. Mužjak je težak 91-150 kilograma. Ženka je teška 65-90 kilograma, s tim da postoje izuzetci od 140 kilograma[2]. Boja krzna mu je najčešće crna; smeđi primjerci su iznimno rijetki. Na prsima ima veliku bijelu mrlju u obliku polumjeseca, koja mu daje i samo ime. Glava mu je velika i okrugla, dok su oči malene. Uši su velike i relativo udaljene.

Ponašanje

[uredi | uredi kod]

Dnevna je životinja, osim kada se nalazi u blizini čovjeka. Dobar je penjač na drvećima i stijenama. Neki stariji medvjedi mogu postati preteški da bi se penjali[3]. Oko pola svog života provede na drvetu i među najvećim je arborealnim životinjama. Za hibernaciju se priprema tijekom listopada skupljajući masne naslage, te hibernira od studenog do ožujka.

Većinom jede danju. Svejed je, ali najčešće jede različite vrste plodova. Osim plodova, hrani se kukcima i njihovim ličinkama, kao što su termiti, pčele i kornjaši, te drugim beskralježnjacima. Voli jesti i veće kralježnjake.

Razmnožavanje

[uredi | uredi kod]

Sezona parenja najčešće traje između lipnja i kolovoza. Gestacija traje 200 do 240 dana. Rezultat gestacije su najčešće dva mladunca teška 300-450 grama. S četiri dana starosti počinju hodati. Prvih tjedan dana su slijepi. Majka ih doji tri mjeseca, ali oni uz nju ostaju još dvije ili tri godine. Životni vijek mjesečeva medvjeda je između 25 i 30 godina, ovisno o životnim uvjetima.

Podvrste

[uredi | uredi kod]

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. Heptner, V. G. & Naumov, N. P. Mammals of the Soviet Union Vol. II Part 1a, Sirenia and Carnivora (Sea cows; Wolves and Bears), Science Publishers, Inc. USA. 1998. ISBN 1-886106-81-9, pp. 713–33
  2. http://animaldiversity.ummz.umich.edu/site/accounts/information/Ursus_thibetanus.html
  3. Brown, Gary Bear Behaviour and Activities from The Great Bear Almanac, Lyons & Burford, 1993

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kod]
Wikivrste ima informacije vezane uz: