Miran Erceg

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Miran Erceg
Rođenje(1958-04-21)21. 4. 1958.
Ljubljana
Smrt15. 5. 2012. (dob: 54)
Ljubljana
Državljanstvoslovensko
Zanimanjeenigmat

Miran Erceg (Ljubljana, 21. IV. 1958. - Ljubljana, 15. V. 2012), slovenski enigmat.

Enigmatski rad[uredi | uredi kod]

Prvi enigmatski rad objavio je 1982. godine u enigmatskoj reviji KIH. Enigmatikom se počeo baviti u osnovnoj školi, najprije kao odgonetač, a kasnije i kao sastavljač. U početku bavljenja enigmatikom bio je samouk, bez mentora.

Objavio je oko 6.000 radova, najviše križaljki, skandinavki, rebusa, šarada, magičnih kvadrata 7x7, mozaika… Sastavljao je sve vrste enigmatskih radova osim osmosmjerki.

Iako se enigmatikom počeo baviti u vrijeme dok je Slovenija još bila dio bivše Jugoslavije, nije – kao neki drugi slovenski enigmati - sastavljao radove na srpskohrvatskom jeziku.

Saradnja u listovima[uredi | uredi kod]

Svoje radove objavljivao je u slovenskim enigmatskim revijama KIH, Križemkražem, Mini skandi, Superpipu, Ugankarski izziv te u neenigmatskim listovima: "Slovenec" (dnevne novine), "Antena" (nedjeljne novine), "Radenski vestnik". Godine 2011. (pred smrt) redovito je objavljivao u enigmatskoj reviji za mlade "Duhec", nedjeljnim novinama "Demokracija" te u mjesečnim novinama "Vzajemna". Povremeno je objavljivao i u enigmatskim revijama KIH i "Ugankarski izziv".

Pseudonimi[uredi | uredi kod]

Svoje radove potpisivao je pravim imenom i prezimenom te vlastitim anagramima svoga imena i prezimena: Meri Cegnar ili Ingemar Cer (u "Superpipu"). Potpisivao se i anagramom German Irec autora Jožeta Stabeja.

"Palindromna rečenica u krugu" Mirana Ercega

Primjer zagonetke[uredi | uredi kod]

Svojim najboljim radom drži palindromnu rečenicu u krugu od dvanaest slova: ŠE NI TELETINE (Još nema teletine). Ako se u krug u obliku sata na mjestu broja 12 upiše slovo Š, a ostala slova na mjesta gdje stoje brojevi od 1 do 11, onda se gornja rečenica može pročitati bilo u smjeru kretanja kazaljke na satu, bilo u suprotnom smjeru. To je jedan od rijetkih sastava toga oblika u slovenskoj enigmatici.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Jože Berdon, "Miran Erceg 1958-2014", "Ugankarski Izziv", juni 2012.