Minjin i Požarski (film)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Минин и Пожарский
Režija Vsevolod Pudovkin
M. Dollr
Predložak Rusija na početku XVII vijeka autor:
Viktor Šklovski
Uloge A.Hanov
B. Livanov
Muzika Jurij Šaporin
Fotografija A.D. Golovnja
Studio Kinostudija «Mosfiljm»
Datum(i) premijere
3. novembar 1939 (1939-11-03)
Trajanje 134 min.
Zemlja  SSSR
Jezik ruski

Minjin i Požarski (ruski: Минин и Пожарский) je sovjetski crno-bijeli historijski film snimljen 1939. u režiji Vsevoloda Pudovkina. Temelji se na romanu Rusija na početku XVII vijeka Viktora Šklovskog i opisuje događaje sa kraja perioda Smutnoe vremja (vremena nevolja) kada su, koristeći dinastijske borbe, Poljaci i Litvanci uspjeli zauzeti Moskvu. Protagonisti filma - koje tumače Aleksandar Hanov i Boris Livanov - su trgovac Kuzma Minjin i plemić Dmitrij Požarski, koji su podigli ustanak zahvaljujući kome su strani osvajači protjerani iz Rusije.

Film je napravljen u predvečerje, odnosno na samom početku drugog svjetskog rata te se ponekad tumači u kontekstu nastojanja sovjetskih vlasti, da kao u slučaju mnogo poznatijeg Aleksandra Nevskog, da podsjećanjem na primjere iz ruske historije upozori stanovništvo na opasnost od strane invazije.

Godine 1963. su mnogi dijelovi filma bili isječeni, a što se tumači političkim razlozima, odnosno nastojanjem tadašnjeg sovjetskog vlastodršca Nikite Hruščova da se ukloni implicitna glorifikacija njegovog prethodnika Staljina.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]