Milan Petrović (profesor, Novi Sad)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dr Milan Petrović (Čakovo, 1. septembar 1879 - Beograd, 27. jul 1952[1]) je bio profesor Srpske pravoslavne velike gimnazije u Novom Sadu i predsednik Matice srpske.

Biografija[uredi | uredi kod]

Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a gimnaziju u Novom Sadu. U Budimpešti upisuje studije medicine, od kojih brzo odustaje i prelazi na Filozofski fakultet, gde je i stekao doktorat iz filologije.[2]Kao student bio je pitomac Tekelijanuma i aktivan u Kolu mladih Srba u Budimpešti.[3]

U novosadskoj Srpskoj gimnaziji je sa prekidima radio od 1906. do 1925. godine. Predavao je latinski, starogrčki, nemački i srpski jezik, matematiku i istoriju.[2]

Tokom karijere bio prosvetni inspektor, načelnik Prosvetnog odeljenja Banske uprave, šef Prosvetnog odseka Gradskog narodnog odbora Novog Sada, poverenik za socijalno staranje Glavnog izvršnog odbora Vojvodine i upravnik Srpskog učiteljskog konvikta.[2]

Bio je i član i sekretar Srpskog narodnog odbora, tela čija je svrha bila priprema Vojvodine za otcepljenje od Austrougarske i prisajedinjenje Kraljevini Srbiji.

Član Matice srpske postao je uoči Prvog svetskog rata. U međuratnom periodu biran je za člana Upravnog odbora i Književnog odeljenja. Nakon Drugog svetskog rata izabran je za potpredsednika Matice. Kada se, krajem 1946. godine, Vasa Stajić povukao sa funkcije predsednika Petrović je došao na njegovo mesto, i tu dužnost je obavljao do svoje smrti.

Aktivno je učestvovao u organizaciji proslave stogodišnjice Matice srpske, i tom prilikom je odlikovan ordenom Svetog Save II reda (1927).

Sa suprugom Emilijom imao ćerku Ivanku.[3]

Sahranjen je na Uspenskom groblju u Novom Sadu.[1]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 „Zaštićena grobna mesta na Uspenskom groblju”. lisje.com. Arhivirano iz originala na datum 2018-09-13. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Profesori "Jovine gimnazije" u fondovima Novosadskog arhiva. Novi Sad: Istorijski arhiv grada Novog Sada. 2010. str. 41. 
  3. 3,0 3,1 Enciklopedija Novog Sada. Knjiga 20, Pet-Pok.. Novi Sad: Novosadski klub "Dobra vest". 2002. str. 96-97.