Mi Fu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mi Fu
Kinesko ime
kineski 米芾 or 米黻
Japansko ime
Hiragana べいふつ
Korejsko ime
Hangul 미불

Mi Fu (kineski: 米黻pinyin: Mǐ Fú, 1051–1107),[1] također poznat i kao Mi Fei (米芾), bio je kineski slikar, pjesnik i kaligraf rodom iz Taiyuana koji je živio u doba dinastije Song. Kao slikar je stekao slavu svojim stilom slikanja pejzaža u magli koji je koristio točke tinte s pljosnatim kistom, a koji je postao poznat kao "Mi Fu" stil. Kao pjesnik je slijedio stil Li Baija, a u kaligrafiji Wang Xizhija. Zbog nesklonosti konvencijama nije uživao veliku popularnost na dvoru dinastije Song.

Imena
kineski: 米黻
Pinyin: Mǐ Fú
Zi: Yuán Zhāng (元章)
također poznat kao: Luđak Mi
(米顛)

Kao kaligraf je kasnije stekao reputaciju jednog od četiri najveća kaligrafa dinastije Song. Također je bio poznat i po ekscentričnom ponašanju, pa je stekao nadimak "Luđak Mi"; tome je pridonio njegov običaj da prikuplja kamenje i da jedan od kamena naziva svojim "bratom" i klanja mu se kao članu svoje porodice. Bio je sklon i piću. Njegov sin Mi Youren je kasnije postao poznat kao uspješni slikar.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Barnhart: 373. Mi Fuovo stilsko ime je bilo Yuanzhang (元章) sa nekoliko nadimaka: Nangong (南宫), Lumen Jushi (鹿门居士), Xiangyang Manshi (襄阳漫士), i Haiyue Waishi (海岳外史)

Literatura[uredi | uredi kod]