Mensa (udruženje)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Mensa.

Mensa (lat. mensa - sto) je najstarije i najveće međunarodno udruženje visokointeligentnih pojedinaca.[1][2][3] Osnovni i jedini uslov za priključenje jeste da se poseduje količnik inteligencije viši od 133 po Bineovoj odnosno 148 po Katelovoj skali.[4][5][6]

Istorija[uredi - уреди | uredi kôd]

Mensa je osnovana 1946. godine u Engleskoj.[7] NJeni osnivači, australijski advokat Roland Beril (engl. Roland Berrill) i engleski naučnik dr Lanselot Ver (engl. Lancelot Ware), želeli su da stvore udruženje za natprosečno inteligentne osobe koje će biti potpuno apolitično i oslobođeno svih rasnih i religioznih predrasuda ili razlika.

Od tih skromnih početaka Mensa je porasla u pravu međunarodnu organizaciju sa 50 nacionalnih Mensi širom sveta. NJeno članstvo broji oko 100.000 (u preko 100 zemalja) visoko inteligentnih pojedinaca sa najvećim brojem članova u SAD (50.000) i Britaniji (25.000).

2006. godine Mensa je na velikom okupljanju u Orlandu, Florida obeležila 60 godina postojanja.

Ciljevi i oblici delovanja[uredi - уреди | uredi kôd]

Kao što je to opisano u Mensinom Statutu njeni osnovni ciljevi su: da identifikuje i razvija ljudsku inteligenciju za dobrobit čovečanstva; da podrži istraživanje prirode, karakteristika i upotrebe inteligencije; da obezbeđuje podsticajnu intelektualnu sredinu i društvene uslove za razvoj i unapređenje ljudske inteligencije i svojih članova.

Mensa ima svoju unutrašnju organizaciju. Međunarodna Mensa deluje kroz nacionalne grupe, dok svaka nacionalna Mensa ima manje teritorijalne lokalne grupe. Komunikacija među članovima je intenzivna i odvija se kroz okupljanja lokalnih grupa. Članovi se okupljaju u tzv. SIG-ove (engl. Special Interest Groups - Grupe sa specijalnim interesima) koji se mogu osnivati kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou. Zajednički interesi članova variraju pa samim tim i vrste SIG-ova. Međunarodna Mensa kao i njene nacionalne grupe redovno objavljuju biltene (pretežno za svoje članove) u kojima su opisane dotadašnje i buduće aktivnosti, kao i članci raznovrsnog sadržaja. Mensa nastoji da svojim najistaknutijim članovima obezbedi adekvatne stipendije, a redovno se organizuju i razna književna ili slična takmičenja.

Mensa na prostorima Srbije i Crne Gore[uredi - уреди | uredi kôd]

Prva Mensa na ovim prostorima osnovana je 1989. godine u Zagrebu, i bila je to Mensa Jugoslavije.

Zbog političkih prilika 90-ih Mensa Jugoslavije se raspada.

Deo članstva u Srbiji bio je zainteresovan za obnovu Mense. Naporima pojedinih članova i uz pomoć Mense Slovačke održan je niz testiranja i 1997. učinjeni su konkretniji koraci ka zvaničnoj obnovi Mense Jugoslavije.

Mensa Jugoslavije je konačno obnovljena 1998. u Novom Sadu gde joj je i danas sedište.

Posle promene naziva države i Mensa na ovim prostorima postaje Mensa Srbije. Ona je punopravni član Mense International, odnosno njena nacionalna grupa. Predsednik Mense Srbije od 2013. je Aleksandra Borović.

Vidi još[uredi - уреди | uredi kôd]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]