Mellotron

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mellotron

Mellotron je glazbalo s tipkama kojim se postiže zvuk violine, flaute, puhača i gudača te raznih glasova. Mellotron je bio svojevrsna preteča sintisajzera.

O glazbalu[uredi | uredi kod]

Mellotron je izgrađen ranih 1960-ih godina u Birminghamu, Velikoj Britaniji, a izumio ga je Harry Chamberlin kada je 1946. godine došao na ideju koristeći se magnetofonom[1].

Glazbalo radi na način da svoju bazu zvučnih zapisa temelji na snimanju jedne note originalnog instrumenta na linearnu magnetsku vrpcu duljine oko 8 sekunda. Pritiskom na tipku klavijature, aktivirao bi se odgovarajući zvučni zapis snimljene note odabranog glazbala ili glasa. Time je mellotron dobivao osebujan i pseudoorkestralni zvuk.

Mellotron je imao najveću popularnost krajem 1960-ih godina, a za to je najzaslužniji Rick Wakeman te sastavi Moody Blues, The Nice, King Crimson, Gentle Giant, Genesis, Yes te Beatlesi u nekim svojim skladbama poput "Strawberry Fields Forever" i "I'm The Walrus"[2]. Krajem 1990-ih mellotron nanovo dobiva popularnosti kod izvođača koji su skloni izvedbi specifičnih zvukova kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih kao što su R.E.M. i Mercury Rev.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Hollowsun.com - Chamberlin Arhivirano 2013-04-04 na Wayback Machine-u
  2. Till.com - Don's Mellotron Page
Literatura

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]