Mel Martinez

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mel Martinez

Mel Martinez
Rođen/a 23. oktobar 1946. (1946-10-23) (dob: 74)

Melquiades Rafael "Mel" Martinez (23. 10. 1946.-) je američki republikanski političar kubanskog porijekla i senator iz savezne države Florida.

Martinez je rođen u kubanskom gradu Sagua La Grande, a godine 1962. je emigrirao na Floridu u tzv. Operaciji Petar Pan, koju su bile organizirale katoličke humanitarne organizacije. Godine 1973. Martinez je Univerzitetu Floride diplomirao pravo, a nakon toga se počeo baviti advokaturom. Bio je dosta aktivan u nizu građanskih inicijativa, kao i katoličkim dobrotvornim organizacijama.

Zahvaljujući tome je brzo napredovao u Republikanskoj stranci, a godine 2000. bio jedan od vodećih ljudi Georgea W. Busha u izbornoj kampanji na Floridi. Godine 2000. Martinez je bio jedan od elektora koji su Busha proglasili predsjednikom.

Martinez je nakon toga u administraciji predsjednika Georgea W. Busha služio kao 12. po redu sekretar za urbanizam.

Martinez je 12. 12. 2003. podnio ostavku na svoju kabinetsku funkciju kako bi se natjecao za senatsko mjesto u Floridi ispražnjeno umirovljenjem demokratskog senatora Boba Grahama. Martinez je osigurao republikansku nominaciju i tijesno pobijedio demokratsku kandidatkinju Betty Castor. Taj izborna pobjeda ga je učinila prvim Amerikancem kubanskog porijekla u američkom Senatu. Martinez također, zajedno s Kenom Salazarom predstavlja prvog Hispanoamerikanca u američkom Senatu od 1977. U januaru 2006. im se priključio Bob Menendez.