Marko Klaudije Marcel (Julijevsko-Klaudijevska dinastija)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Marko Klaudije Marcel (latinski: Marcus Claudius Marcellus, 42. pne. - 23. pne.) bio je rimski aristokrat iz vremena ranog Carstva, poznat kao nećak cara Augusta.

Marcel je bio neposredni potomak Marka Klaudija Marcela, konzula i vojskovođe proslavljenog u drugom punskom ratu. Otac mu je bio konzul Gaj Klaudije Marcel Mlađi, a majka Oktavija Mlađa, Augustova starija sestra. Antički izvori opisuju Marcela kao naočitog mladića kome je August, koji nije imao sinova, javno iskazivao naklonost. Zbog toga je u rimskoj javnosti počelo vladati mišljenje kako će upravo Marcel postati Augustov nasljednik. Te su špekulacije postale još jače kada se godine 25. pne. Marcel oženio za Augustovu kćer Juliju Stariju.

Takav iskaz naklonosti, prema antičkih izvorima, navodno nije bio po volji Augustovom prijatelju Agripi koji se iz protesta otišao dobrovoljni egzil u Siriji. Prema Kasiju Dionu August je uložio veliki trud da Agripu vrati u Rim. U međuvremenu je August Marcelu omogućio izbor za edila godine 23. pne. Marcel je natom mjestu započeo izgradnju teatra koji će kasnije po njemu dobniti ime.

Marcel se, međutim, za vrijeme mandata razbolio, te otišao u Baiae, gdje je umro. Ubrzo nakon toga Agripa se vratio u Rim i oženio njegovu udovicu Juliju. August je, pak, Marcelu odavao niz počast, a Vergilije ga je učinio jednim od likova u Eneidi.

Dio antičkih historičara navodi špekulacije kako je Marcelova smrt bila posljedica trovanja od strane Livija|Livije, koja je prijestolje nastojala osigurati svom sinu Tiberiju. One su iskorištene kao dio zapleta u Gravesovom romanu Ja, Klaudije, odnosno zaplet prve epizode istoimene BBC-jeve TV-serije gdje je Marcelov lik tumačio Christopher Guard.

Preci[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]