Manhattan Melodrama

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Manhattan Melodrama

kino-poster
Režija W. S. Van Dyke
Producent David O. Selznick
Scenario Oliver H. P. Garrett
Joseph L. Mankiewicz
sinopsis: Arthur Caesar
Uloge Clark Gable
William Powell
Myrna Loy
Muzika William Axt
Fotografija James Wong Howe
Montaža Ben Lewis
Distribucija Metro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
4. maj 1934 (1934-05-04)
Trajanje 93 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski

Manhattan Melodrama (sh. Manhattanska melodrama) je američki crno-bijeli film snimljen 1934. u režiji W. S. Van Dykea. Po žanru predstavlja kombinaciju melodrame i gangsterskog filma. Protagonisti - koje tumače Clark Gable i William Powell - su Blackie Galagher i Jim Wade dva najbolja prijatelja iz djetinjstva, koji su se tokom godina našli na suprotnim stranama zakona; Blackie kao gangster, a Jim kao javni tužilac sa političkim ambicijama. Radnja prikazuje kako će njihovo prijateljstvo u kušnju staviti suparništvo oko lijepe Eleanor Parker (koju tumači Myrna Loy).

Manhattan Melodrama je postigao veliki komercijalni uspjeh, i značajno je pomogao karijeri Clarka Gablea, koji je učvrstio status jedne od najvećih zvijezda 1930-ih. Filmsko partnerstvo Powella i Loy je, pak, potaklo njihov angažman u popularnoj seriji filmova Mršavko. Manhattan Melodrama je poznat i kao jedan od prvih važnijih filmova u karijeri Mickeya Ronneya, ali i po tome što se u njemu prvi put čula pjesma Blue Moon Lorenza Harta, iako s drukčijim naslovom (The Bad in Every Man) i tekstom.

Manhattan Melodrama je, međutim, vjerojatno najpoznatiji po tome što ga je 22. jula 1934. u čikaškoj kino-dvorani Biograph Theater otišao pogledati zloglasni gangster John Dillinger, a nakon čega su ga pri izlasku u zasjedi ubili agenti FBI. Taj je događaj, između ostalog, poslužio producentima za dodatni publicitet.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]