John Dillinger

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
John Dillinger
John Dillinger
Biografski podatci
Puno imeJohn Herbert Dillinger
Rođenje(1903-06-22)22. 6. 1903.
Indianapolis, Indiana, SAD
Smrt22. 7. 1934. (dob: 31)
Chicago, Illinois, SAD
RoditeljiJohn Wilson Dillinger (otac)
Suprug/aBeryl Hovius (razvod)
Karijera
Kaznazatvorska kazna za pljačku trgovine (1924 - 1933)

John Herbert Dillinger (22. jun 1903 - 22. jul 1934) bio je američki profesionalni kriminalac, koji je postao poznat po seriji spektakularnih pljački banaka na Srednjem zapadu 1933. i 1934. godine, spektakularnom bijegu iz zatvora, ali i pogibiji u okršaju sa agentima FBI u Chicagu.

Dillinger je odrastao kao dijete skromnog farmera njemačkog porijekla. Njegov život je bio bez ozbiljnijih incidenata sve do 1924. godine kada je uhapšen za pljačku lokalne trgovine i osuđen na neočekivano strogu kaznu od 10 do 20 godina zatvora. Iako mu je kazna skraćena na 9 godina, dotada je Dillinger, godinama se družeći sa najopasnijim i najiskusnijim kriminalcima iza rešetaka, i sam odlučio krenuti tim putem. Iako je bio daleko manje nasilan od drugih gangstera svog vremena, izazvao je daleko više pažnje vještim manipuliranjem javnošću, odnosno stekao simpatije pljačkanjem banaka koje su mnogi u tadašnjim SAD držali glavnim krivcem za siromaštvo Velike depresije. To je, između ostalog, potaklo federalne vlasti, odnosno FBI na čelu sa J. Edgarom Hooverom ishode nove, široke ovlasti za federalnu policiju pod izgovorom hvatanja Dillingera. Napori agenata na čelu sa Melvynom Purvisom su na kraju urodili plodom kada mu je u ljeto 1934. zahvaljujući dojavi prostitutke Ann Sage postavljena zasjeda u kojoj je ubijen.

Dillinger je postao najpoznatiji gangster svog vremena i jedna od ikona američke kulture 20. vijeka. Posvećen mu je veliki broj knjiga, filmova i TV-serija.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]