Mahavelona

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mahavelona
Foulpointe
Ulaz u nekadašnju utvrdu Foulpointe
Ulaz u nekadašnju utvrdu Foulpointe
Ulaz u nekadašnju utvrdu Foulpointe
Koordinate: 17°42′S 49°29′E / 17.700°S 49.483°E / -17.700; 49.483
Država  Madagaskar
Provincija Tamatava
Stanovništvo
 - Urbano područje 1 000 [1]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Mahavelona na mapi Madagaskara
Mahavelona
Mahavelona
Mahavelona na karti Madagaskara

Mahavelona zvana i Foulpointe je mještašce na obali Indijskog oceana u Madagaskaru sa manje od 1 000 stanovnika [1] u Provinciji Toamasina.

Historija[uredi | uredi kod]

Lokalitet na kojem se danas nalazi mjesto, nekoć se zvao Andranonampango, pa Foulpointe i konačno Mahavelona.[2] Obližnji zaljev pored Onibe bio je omiljeno sidrište trgovaca robljem sredinom 18. vijeka umjesto dotadašnjeg puno većeg Zaljeva Antongila.[3] Tad je mjesto dobilo ime Foulointe, to se desilo kad je engleski brod po imenu Full dopremio i iskrcao na plažu brojne poklone za domorodačko stanovništvo (muzičke kutije, porculan, odjeću i slične predmete).

Naselje se razvilo krajem 19. vijeka kad je kralj Radama I. na brežuljku iznad zaljeva sagradio utvrdu nazvanu Mandani Foulointe. koja je postala važna strateška točka za obranu od pomorskih napada s istoka.[2] Njezin kružni oblik i niski profil, bio je tad vrlo suvremen - jer onemućavao direktne pogotke iz granata. Unutar zidina utvrde bile su tri građevine; kasarna, kuhinja i zatvor i podzemni tajni prolaz, koji su branioci utvrde iskoristili prilikom napada Francuza na utvrdu za vrijeme vladavine Ranavalone I.[2]

Geografske i klimatske karakteristike[uredi | uredi kod]

Plaža u Mahaveloni

Morondava leži pored ušća rijeke Onibe, 58 km sjeverno od grada Toamasine, od glavnog grada Antananarivo udaljena je oko 381 km nacionalnom cestom br. 5.

Morondava ima tipičnu tropsku klimu sa stalnim dnevnim kišama i visokim temperaturama tokom čitave godine. Od septembra do novembra je najsušnije razdoblje, dok od februara do aprila padne najviše oborina. Prosječna dnevna temperatura je relativno konstantna tokom cijele godine, iako je malo hladnije od jula do augusta, kad je prosječna temperatura oko 24 °C, a toplije je u januaru i februaru kad temperature dosežu u prosjeku 30 °C.

Turizam[uredi | uredi kod]

Morondava je danas jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na Madagaskaru, zbog ljepote svojih plaža, zaštićenog koraljnog grebena i simpatičnih malih hotela - bungalova (Hotel Ixora, Manda Beach, Vako, Laganda,...)[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Map of Mahavelona (Foulpointe), Madagascar, Africa - Collins Maps (pristupljeno: 6. 9. 2011.)
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 „Mahavelona ex-Foulpointe, madagascar, lagrandeile (pristupljeno: 6. 9. 2011.)”. Arhivirano iz originala na datum 2012-02-19. Pristupljeno 2011-09-07. 
  3. Les Esclaves de Bourbon : La Mer et la montagne, Prosper Ève, Karthala, Paris, 2003. – ISBN 978-2-84586-456-6.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]