Lučki most (Metković)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lučki most u Metkoviću
Lučki most u Metkoviću
Lokacija
Premošćujerijeka Neretva
MjestoMetković, Hrvatska
Koordinate43°02′N 17°23′E / 43.03°N 17.38°E / 43.03; 17.38
Gradnja
Otvorenje5. prosinca 1895.
Saniranje25. svibnja 1973.
Graditelji
Projektantrekonstrukcija 1972.:
dipl. ing. J. Vukuša
Inženjerski projektni zavod Zagreb
Tehnički podaci
Konstrukcijaželjezno-betonski most
Ukupna duljina157 m
Visina1,7 m
Širina12,30 m
Upravljanje
Funkcijacestovna vozila

Lučki most (stari nazivi: Jelisavin most, Most prestolonasljednika Petra, Most maršala Tita) je most preko rijeke Neretve u gradu Metkoviću.

Most je otvoren za promet 5. prosinca 1895. Tada je nosio naziv prema carici Elizabeti Austrijskoj, supruzi Franje Josipa I.[1] Bio je to most s tri luka spajana zakovicama koji je kroz svoju povijest mijenjao naziv, već prema političkim prilikama.

Današnji izgled Lučki most ima od 1973. godine, kada je dovršena jednogodišnja rekonstrukcija današnjeg Lučkoga mosta. Na dva drvena pilona starog trolučnog željeznog mosta, koji su adaptirani za potrebe nove čelične kontinurane punostijene konstrukcije s tri jednaka raspona od po 49,35 m. Širina mosta je 12,30 m, s kolnikom širokim 7 m i dva pješačka hodnika po 1,5 m. Ukupna duljina mosta je 157 m.

Most je rekonstruiran jer nije zadovoljavao sve veće prometne potrebe, pogotovo jer nije imao dva vozna traka. Iako je most stagnacijom prometa u Luci Metković izgubio nekadašnje gospodarsko značenje, preko njega je povećan lokalni promet jer spaja dvije strane grada Metkovića. Taj promet bit će još veći kada Metković dobije spoj na autocestu A1.

Lađe na startu Maratona lađa ispod Lučkog mosta

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

  • Svake godine, druge subote u kolovozu vozi se poznati turističko-sportski spektakl, Maraton lađa na Neretvi, čiji je start upravo ispod Lučkog mosta.
  • Iako je od Lučki most od mora udaljen 20 kilometara, prodor mora u Neretvu je toliko jak da se u prilikom ribolova ispod mosta u površinskom dijelu rijeke lovi riječna, a pri dnu morska riba.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „metkovic.hr”. Arhivirano iz originala na datum 2014-07-17. Pristupljeno 2014-07-26. 


Napomena: Ovaj tekst (ili jedan njegov dio) ili slika preuzet je sa službenih mrežnih stranica Grada Metkovića. Vidi dopusnicu www.metkovic.hr.