Lotna

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lotna
RežijaAndrzej Wajda
ScenarioAndrzej Wajda
Wojciech Żukrowski
PredložakLotna; autor:
Wojciech Żukrowski
UlogeJerzy Pichelski
Adam Pawlikowski
Jerzy Moes
Mieczysław Loza
Bożena Kurowska
Bronisław Dardziński
MuzikaTadeusz Baird
FotografijaJerzy Lipman
StudioZespół Filmowy KADR
DistribucijaFilm Polski
Datum(i) premijere
27. 9. 1959 (1959-09-27)
Trajanje85 min.
Zemlja Poljska
Jezikpoljski

Lotna je poljski ratni film snimljen 1959. u režiji Andrzeja Wajde. Temelji se na istoimenoj pripovjetci Wojciecha Żukrowskog, koji je zajedno sa Wajdom sudjelovao u pisanju scenarija. Naslovni lik u filmu je Lotna, plemenita arapska kobila, koju njen vlasnik, prestar da bi je sam jahao, daje poljskoj konjičkoj jedinici koja sudjeluje u obrani od njemačke invazije na samom početku Drugog svjetskog rata. Radnja prikazuje kako jahanje Lotne postaje predmetom suparništva među vojnicima i oficirima, ali i kako to suparništvo postaje sve bespredmetnije kada se ispostavi kako je poljska nije u stanju suprotstaviti se tenkovima i modernoj tehnologiji neprijatelja.

Lotna je za Wajdu bio film za koji je velikim dijelom bio lično motiviran, s obzirom da je njegov otac bio konjički oficir pogubljen u Katinjskom masakru. Za film, kojim je htio dati svojevrsni nostalgični hommage predratnoj državi, njenoj vojsci i romantičnim viteškim idealima, je kao savjetnika angažirao Karola Rommela, heroja poljsko-sovjetskog rata i olimpijskog pobjednika, a koji se pojavljuje u cameo ulozi u filmu. Kasniji kritičari su, pak, filmu spočitavali kontradiktornost u pristupu; tako su likovi prikazani u skladu sa uzusima službene propagande, odnonso kao patriotski heroji, dok su, sa druge strane, njihovi postupci i događaji prikazani kao besmisleni i uzaludni, a što sve kulminira nesretnim završetkom, sličnim onim u Wajdinom ranijem i mnogo poznatijem filmu Kanal. Sam Wajda je kasnije izjavio da mu je Lotna predstavljala veliko razočaranje u karijeri.

Film je nakon premijere izazvao velike kontroverze i zbog toga što sadrži scenu u kojoj poljski vojnici sa isukanim sabljama i tenkovima jurišaju na njemačke tenkove, a čime je Wajda svojim filmom dao svojevrsnu potvrdu navodnom događaju za koji se danas smatra da je najobičnija urbana legenda fabricirana od strane njemačke ratne propagande.

Uloge[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]